Fitch: Perspectiva negativa pentru Marea Britanie

Joi, 15 Martie 2012, ora 11:02
1194 citiri
Fitch: Perspectiva negativa pentru Marea Britanie

Agentia Fitch Ratings a confirmat ratingul "AAA" atribuit Marii Britanii pentru imprumuturile pe termen lung in valuta si in moneda locala, dar a revizuit perspectiva de la stabila la negativa.

De asemenea Fitch Ratings a confirmat plafonul de tara al Regatului Unit la "AAA" si calificativul pe termen scurt la "F1 plus".

Afirmarea ratingurilor "AAA" atribuite Marii Britanii pentru imprumuturile pe termen lung in valuta si moneda locala reflecta progresele realizate in reducerea deficitului bugetar structural si credibilitatea efortului de consolidare fiscala, apreciaza Fitch.

Ratingul este sprijinit de economia diversificata si flexibila, precum si de stabilitatea politica si sociala. Ratingul suveran al Marii Britanii beneficiaza de asemenea de flexibilitatea macroeconomica si financiara care deriva din politica monetara independenta si statutul lirei sterline de "moneda de rezerva" pe plan international.

Totusi, agentia avertizeaza ca deficitul bugetar structural este al doilea ca marime din lume, fiind depasit doar de cel al SUA, iar gradul de indatorare este semnificativ peste media statelor cu rating "AAA", desi in linii mari este in linie cu cel al Frantei si Germaniei.

Fitch apreciaza ca planul guvernului de reducere a deficitului este credibil si ca asteapta ca viitorul proiect de buget sa reafirme angajamentul guvernului fata de continuarea procesului de consolidare fiscala.

Comitetul de politica monetara al Bancii Angliei (BoE) a injectat luna trecuta inca 50 miliarde de lire sterline (79 miliarde de dolari) in sistemul financiar, ca parte a eforturilor de a sprijini redresarea fragila a economiei Marii Britanii.

Marea Britanie este in pragul unei recesiuni dupa ce in ultimul trimestru al anului trecut Produsul Intern Brut a inregistrat o contractie de 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, dupa o crestere de 0,6% in trimestrul al treilea. Recesiunea este definita tehnic drept doua trimestre consecutive de contractie a economiei.

Recent, Fondul Monetar International si-a revizuit estimarile pentru Marea Britanie, prognozand ca in acest an va inregistra o crestere de doar 0,6%, comparativ cu un avans de 1,6% cat estima anterior.

Marea Britanie beneficiaza de un rating de top "AAA" din partea tuturor celor trei mari agentii de rating.

#Fitch rating Marea Britanie, #AAA Marea Britanie, #perspectiva negativa Marea Britanie , #Rating