Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Coface: Ratingul de tara pentru Romania se mentine la A4- in septembrie 2008

Coface: Ratingul de tara pentru Romania se mentine la A4- in septembrie 2008

Coface, furnizor de servicii de informatii pentru afaceri si recuperari de debite in Europa Centrala si de Est, a mentinut ratingul de tara pentru Romania la A4- in septembrie 2008, la fel ca in ianuarie, din cauza dezechilibrelor macroeconomice, potrivit economistului Coface, Yves Zlotowski. Estonia a coborat fata de luna ianuarie de la calificativul A2- la A3, iar Letonia de la A3- la A4. Ratingul de tara tine cont de perspectivele economice, financiare si politice alta tarii, de comportamentul de plata al companiilor, precum si de climatul pentru afaceri.

Recent,  Coface a introdus un nou rating care evalueaza calitatea mediului de afaceri dintr-o anumita tara, mediului de afaceri din Romania atribuindu-se un rating similar cu tari precum Bulgaria si Turcia - A4 - din acest punct de vedere.

Coface Romania a anuntat ca principala amenintare pentru economia Romaniei vine dinspre segmentul constructiilor, care a fost, de altfel, motorul cresterii PIB-ului.

Potrivit reprezentantilor companiei, deficitul de cont curent reprezinta in continuare problema majora a economiei romanesti, desi a aceasta a inregistrat o crestere economica record fata de tarile Uniunii Europene. Pentru sfarsitul anului este prognozat un deficit de cont curent de 13,6 la suta din PIB.

La inceputul acestui an, Compania Coface a mentinut ratingul acordat Romaniei la A4 minus cu probabilitatea de a-l scadea pe fondul unor dezechilibre macroeconomice.

Printre punctele slabe identificate la vremea respectiva se numarau adancirea deficitului de cont curent si cresterea inflatiei, precum si marirea ratei dobanzii si volatilitatea leului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1469 ori