Agentiile de rating isi pierd credibilitatea: Investitorii nu mai tin cont de evaluari

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 14:31
1604 citiri
Agentiile de rating isi pierd credibilitatea: Investitorii nu mai tin cont de evaluari

In cele opt luni de cand Standard & Poor's a scazut ratingul Frantei, de la AAA la AA+, increderea investitorilor in aceasta tara a crescut.

De cand S&P a anuntat scaderea ratingului, datoria Frantei de 1,04 trilioane euro, in obligatiuni cu o maturitate de cel putin un an, a adus un castig de 7,4%, aproape dublu fata de cel al Germaniei, Marii Britanii sau Australiei, care si-au pastrat ratingul AAA, potrivit Bloomberg.

Performanta Frantei demonstreaza ca investitorii au considerat irelevanta analiza facuta de agentia de rating. De altfel, si in cazul Statelor Unite, costurile imprumuturilor au scazut dupa downgrade-ul de anul trecut, iar Austria a avut o performanta similara.

Bloomberg a centralizat datele a 314 schimbari de rating, iar in jumatate din cazuri, randamentul obligatiunilor de stat a avut o evolutie inversa fata de previziunile agentiilor de rating.

"Agentiile de rating isi pierd credibilitatea", a declarat Shinji Kunibe, chief portfolio manager pentru Nissay Asset Management Corp., o companie de investitii care supervizeaza fonduri de peste 66 miliarde de dolari.

In aceasta situatie, purtatorul de cuvant al S&P, Sharon Beach, a declarat ca "ratingurile trebuie evaluate pe baza corelatiei de-a lungul timpului cu standardele existente, si nu pe baza evolutiei pietelor pe termen scurt", factorii implicati in ambele procese fiind diferiti.

Politicienii europeni si-au exprimat insa ingrijorarea ca o parte din deciziile companiilor de rating a influentat negativ criza datoriilor suverane din Europa, Parlamentul European cerand Comisiei sa-si stabileasca propriile standarde de evaluare. De asemenea, in Statele Unite, Moody's si S & P si-au adaptat modalitatea de evaluare la presiunie mai multor grupuri de investitii, precum Goldman Sachs, dupa cum arata un raport al senatului american.

#credibilitate agentii rating, #rating franta, #investitori agentii rating , #Rating