Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE va rambursa Romaniei 500 de milioane de euro pentru agricultura

UE va rambursa Romaniei 500 de milioane de euro pentru agricultura


Romania va primi de la Uniunea Europeana aproape 500 de milioane de euro din banii platiti fermierilor romani din bugetul national, in perioada octombrie - decembrie 2011, a declarat, marti, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"In aceste zile, vom primi aproape 500 de milioane de euro de la UE din avansul pe suprafata platit fermierilor in perioada octombrie - decembrie 2011, respectiv 106 milioane de euro, dar si din platile pe agromediu in zonele defavorizate. Speram ca banii sa ne intre in ritmul programat", a precizat Tabara.

Acesta a precizat ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) intentioneaza sa finalizeze, cel tarziu la finele lunii februarie, platile pe suprafata, pentru a putea face decontarea integrala a sumei la UE in luna martie 2012.

"Cel mai bine ar fi sa finalizam platile pe suprafata pana la finele lunii ianuarie, cel tarziu la sfarsitul lui februarie, pentru a putea deconta la UE, in luna martie, suma integrala de 1,09 miliarde de euro", a adaugat Valeriu Tabara.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat plati aferente campaniei SAPS 2011 in valoare totala de 729 de milioane de euro pana la finele lunii decembrie 2011, pentru un numar total de 1,071 milioane de fermieri eligibili. La acesta suma de adauga alte 298 milioane de euro, plata acordata pentru 335.000 de fermieri.

Cuantumul alocat platilor directe unice pe suprafata este de 100,65 euro/hectar pentru 2011, la care se va aplica un coeficient de reducere liniara, ca urmare a depasirii suprafetei de referinta de 8,7 milioane de hectare.

In cadrul campaniei SAPS 2011, Romania beneficiaza de la UE de o alocatie financiara de aproximativ 900 de milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1375 ori