Dacian Ciolos: Fermele mici ar putea plati o suma fixa

Luni, 21 Mai 2012, ora 16:05
1518 citiri
Dacian Ciolos: Fermele mici ar putea plati o suma fixa

Comisarul European pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a declarat luni ca fermele mici ar putea beneficia de o schema simplificata, prin care acestea vor plati o suma fixa si vor avea parte de un numar redus de controale.

Pentru a simplifica procedurile administrative pe cat posibil, Dacian Ciolos a propus si o schema simplificata pentru fermele mici. Aceasta inseamna ca pentru fermele care vor intra in aceasta categorie se va stabili o suma fixa care va fi platita in fiecare an in perioada bugetara 2014 -2020, fara alte controale suplimentare decat existenta fermei si a activitatii agricole.

Oficialul european a spus ca va fi o suma fixa platita automat, ceea ce va simplifica foarte mult volumul de controale pe teren realizate, cel putin in Romania, unde in functie de cum va decide Romania sa defineasca ferma mica ar putea fi vorba de cateva sute de mii de beneficiari ai acestei scheme simplificate.

"Controalele se vor reduce la minimum, ceea ce inseamna ca Agentia de Plati va putea sa termine din timp controalele si sa efectueze platile directe fara intarzieri si riscul de eroare", a spus Dacian Ciolos, in cadrul conferintei "50 de ani de Politica Agricola Comuna, Un parteneriat intre Europa si fermierii europeni".

El a subliniat ca a propus in Programul de Dezvoltare Rurala si o schema de restructurare a fermelor mici.

"Fermele mici care nu doresc sa-si continue activitatea agricola nu vor fi incurajate prin aceasta subventie sa o faca pentru ca va exista un sprijin substantial prin Programul de Dezvoltare Rurala, care va fi ceva mai consistent decat aceasta plata pentru cei care renunta la activitatea agricola din motive de varsta sau orientare profesionala in alta directie decat agricultura", a mai declarat Ciolos.

#ferme mici schema simplificata, #ferme mici suma fixa, #Dacian Ciolos ferme Romania , #Programe agricultura