UniCredit: ponderea creditelor gospodariilor in PIB va stagna

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 17:17
1597 citiri
UniCredit: ponderea creditelor gospodariilor in PIB va stagna

Ponderea creditelor gospodariilor din Romania in PIB a scazut de la 21,9% in 2008 la 21,7% anul trecut si se va plasa la 21,3% in 2010 si 2011, in timp ce raportul dintre activele financiare si PIB a urcat de la 26,6% la 33,3% si va continua sa avanseze, potrivit estimarilor UniCredit. 

Datoriile financiare ale gospodariilor sunt reprezentate de creditele de consum, cele pentru cumpararea locuintei si de alte imprumuturi, informeaza Mediafax.

Activele financiare ale gospodariilor sunt alcatuite in proportie de peste 70% din depozite si valuta, dar mai cuprind si contributiile la fondurile de pensii, politele de asigurari, titlurile si actiuni.

In Romania, ponderea activelor financiare ale gospodariilor in PIB va creste la 34,8% anul viitor si la 35,6% in 2011, dar va continua sa fir printre cele mai mici din Europa Centrala si de Est, se arata intr-un raport al grupului italian.

Studiul "Bunastare si indatorarea populatiei din Europa Centrala si de Est" a fost realizat de UniCredit pentru Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Turcia.

"Se estimeaza ca activele financiare ale populatiei s-au relansat la nivel regional si (...) au atins nivelul de 44% din PIB, comparativ cu 33% in 2008.

Aceste estimari sunt bazate pe castigurile atractive generate de depozitele bancare si pe buna performanta a pietelor locale de obligatiuni.

Relansarea rapida a burselor de valori a ajutat, de asemenea, la cresterea valorii activelor detinute de populatia din ECE.

Turcia si Ungaria, impreuna cu Romania si Cehia, au inregistrat cele mai puternice reveniri", se arata in raportul UniCredit, prezentat miercuri in cadrul conferintelor Euromoney, in Viena.

Consumul mai redus si indatorarea mai mica semnifica o tendinta mai pronuntata spre economisire.

In ciuda performantei dezamagitoare a veniturilor, economiile nete ale populatiei s-au redresat in 2009, fata de valorile foarte reduse din 2008 si datorita unor factori pozitivi de stimulare proveniti din evolutia pietei de capital si din castigurile mai mari din economii.

"Populatia a reactionat la criza prin scaderea consumului si cresterea tendintei spre economisire, in ciuda capacitatii reduse de acumulare a averii", a afirmat Federico Ghizzoni, seful diviziei pentru Europa Centrala si de Est din cadrul grupului UniCredit.

Debora Revoltella, directorul departamentului de analiza strategica pentru Europa Centrala si de Est din cadrul UniCredit, a precizat ca perioada de criza a condus la niveluri maxime ale somajului si la incetinirea semnificativa a cresterii veniturilor, ceea ce reprezinta o inversare temporara a procesului de convergenta.

Totodata, Revoltella a explicat ca incertitudinea venitului si a perspectivelor de angajare, precum si inasprirea standardelor de acordare a creditelor au fost factorii principali de corectie a modelului de consum al populatiei din ECE.

Stresul financiar din ce in ce mai mare resimtit de populatia din ECE a afectat in mod evident increderea consumatorilor si a influentat comportamentul de consum, se mai spune in raportul bancii.

Revoltella a mai aratat ca grupul se asteapta la doar la o revenire moderata a cresterii nivelului de creditare a populatiei, atat cererea, cat si oferta reprezentand obstacole in calea acestui fapt.

"Calitatea creditelor va ramane o provocare. Ne asteptam la un varf al creditelor neperformante pe acest segment spre sfarsitul anului 2010", a incheiat oficialul UniCredit.

UniCredit este un grup prezent in 22 de tari europene, avand reprezentante in alte 27 de piete, circa 10.000 de sucursale si peste 166. 000 de angajati.

In Europa Centrala si de Est, UniCredit opereaza o retea bancara internationala cu peste 4.000 de sucursale si puncte de lucru. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#active, #credit, #pib, #pondere , #PIB