Teodorovici: PIB-ul Romaniei creste in acest an cu peste 3% gratie fondurilor europene

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 16:06
1698 citiri
Teodorovici: PIB-ul Romaniei creste in acest an cu peste 3% gratie fondurilor europene
Foto: economia.culturamix.com

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste in acest an cu peste 3% ca urmare a atragerii fondurilor europene, a declarat, joi, la Botosani, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Acesta estimeaza ca valoarea facturilor emise de Romania spre a fi decontate de Uniunea Europeana, ca urmare a derularii proiectelor cu finantare europeana, se ridica la 3,5 miliarde de euro, iar sumele care urmeaza a fi incasate vor ajunge, de asemenea, la 3,5 miliarde de euro, potrivit Agerpres.

Sumele efectiv atrase de Romania sunt cu 0,7 miliarde de euro mai mari fata de anul precedent, in care Romania a emis facturi de 3,5 miliarde de euro si a incasat efectiv 2,8 miliarde.

Referindu-se la gradul de absorbtie a fondurilor europene, ministrul a subliniat ca acesta a ajuns, in momentul de fata, la nivelul de 40% din totalul alocatiilor repartizate tarii noastre. El estimeaza ca la sfarsitul anului viitor, nivelul de absorbtie a fondurilor europene se va ridica la 80%.

"Inchidem actualul cadrul financiar 2007-2013 cu 80% din 19,2 miliarde de euro cat a fost alocat Romaniei. Din pacate, nu putem ajunge la 100% pentru ca timpul nu ne mai permite acest lucru. Sa nu uitam ca Romania a fost sase ani lipsa de pe harta Europei in ceea ce inseamna fonduri europene. Romania a avut blocata finantarea europeana in proportie de 98%. Din pacate, am fost singurul stat in aceasta situatie", a afirmat Teodorovici.

#pib romania, #crestere PIB Romania fonduri europene , #PIB