Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Suntem ultimii din UE la un nou capitol! Romania a cheltuit cel mai putin pentru protectie sociala

Suntem ultimii din UE la un nou capitol! Romania a cheltuit cel mai putin pentru protectie sociala
In Uniunea Europeana, cheltuielile pentru protectia sociala au reprezentat, in medie, 29% din PIB in anul 2015. Romania se afla si la acest capitol pe ultimul loc din UE, cheltuind numai 14,6% din PIB pentru protectie sociala, fata de peste o treime din PIB in Franta, Danemarca si Finlanda, arata datele publicate vineri de Eurostat.

De asemenea, daca la nivelul UE ponderea cheltuielilor pentru protectie sociala in PIB a crescut usor de la 28,6% din PIB in 2010 pana la 29% din PIB in 2015, in Romania s-a inregistrat o evolutie contrara, ponderea cheltuielilor pentru protectie sociala in PIB scazand de la 17,3% din PIB in 2010 pana la 14,6% din PIB in 2015.

In medie, in UE, pensiile de varsta si de supravietuitor au insemnat 45% din totalul beneficiilor sociale in 2015 si au reprezentat cea mai mare parte a beneficiilor de protectie sociala in aproape toate statele membre.

Ponderea pensiilor de varsta si de supravietuitor in totalul cheltuielilor pentru protectia sociala era cea mai mare in Grecia (65%), Italia si Portugalia (ambele cu 58%), Romania si Cipru (ambele cu 55%), la polul opus fiind Irlanda (33%), Luxemburg si Germania (ambele cu 39%).

In schimb, ponderea ocupata de ajutoarele de somaj in totalul cheltuielilor pentru protectie sociala in randul statelor membre varia intre mai putin de 0,7% in Romania si 12% in Irlanda.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2230 ori
Citeste mai multe despreprotectie sociala Romania