Studiu: Contributia extractiei gazelor de sist va reduce pretul gazelor cu pana la 25%

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 16:13
1748 citiri
Studiu: Contributia extractiei gazelor de sist va reduce pretul gazelor cu pana la 25%

Extractia gazelor de sist va avea o contributie la economia tarii de 2% din PIB si va reduce pretul gazelor pe piata cu 15 - 25%, a declarat, vineri, Ionut Purica, expert pe energie in cadrul Academiei Romane, prezent la o conferinta pe tema gazelor de sist.

El este unul dintre autorii studiului "Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale - potential si valorificare', realizat de 43 de experti din cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Purica a aratat ca, daca Romania va trece la etapa extractiei gazelor de sist in 2019 - 2020, va ajunge exportator de gaze la orizontul anilor 2025.

"In prezent, factura de import de gaze ajunge la 1,5% din PIB, comparabil in momentul de fata cu bugetul de la Aparare, de exemplu. Insa, daca vom exporta, vom ajunge de fapt sa primim in plus 0,5% intrari in PIB. Deci, o contributie de 2% din PIB in total", a explicat Purica.

In ceea ce priveste pretul, surplusul de gaze va aduce o scadere de 15 - 25% a tarifelor la gaze, a mai spus el.

"Cu aceasta scadere de pret, vom putea asista la o reindustrializare, in conditiile in care industria energofaga inca are o pondere mare in PIB-ul tarii: ma refer la industria metalurgica, de aluminiu, ingrasaminte, petrochimie. Nu mai vorbim de consumatorii rezidentiali", a argumentat Purica.

Potrivit acestuia, in perimetrele pe care le detine Chevron, ar putea fi infiintate 19.000 de locuri de munca, directe si indirecte.

"In SUA, spre exemplu, cand se vorbeste de marile proiecte, pe primul loc se ia in calcul numarul de locuri de munca, pentru ca acestea aduc cele mai mari venituri la buget. In aceasta industrie, la un foraj se creeaza 30 de locuri de munca directe, iar, pentru fiecare job direct, se mai adauga 3 - 5 locuri de munca indirecte. Astfel, la o suprafata de 6.000 de kilometri patrati, cat are perimetrul din Vaslui, si 2.700 de kilometri patrati la Constanta, se vor crea 4.700 de locuri de munca directe si 14.000 indirecte, deci aproape 19.000 de locuri de munca", a completat Purica.

Unde exista potential ridicat de gaze de sist

Romania are un potential ridicat pentru descoperirile de gaze de sist in Carpatii Orientali, in Platforma Moldoveneasca, in Depresiunea Barladului si in Campia Romana, cu extinderea sa din Dobrogea de Sud, se mai arata in studiu.

"Resursele neconventionale de energie constituie o forma alternativa de energie. Ele sunt localizate in formatiuni sedimentare de diferite varste si, de regula, la adancimi mari in scoarta terestra: shale si tight gas, heavy oil si oil shale, coad seam gas si, in unele zone reci, in mari si oceane, gaz hidratii", se arata in raport.

Autorii studiului amintesc ca Romania mai are rezerve dovedite de gaze naturale suficiente pentru urmatorii 10 - 15 ani.

Potrivit celui mai recent raport al US Energy Information Agency (EIA), facut public in iunie 2013, gazul de sist majoreaza cu 47% rezervele potentiale de gaze naturale recuperabile la nivel mondial. Tot la nivel global, gazele de sist reprezinta 32% din rezervele totale de gaze naturale.

"Romania, cu o rezerva recuperabila estimata la 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de sist, se situeaza pe locul 3 in Europa, dupa Polonia (4.190 miliarde de metri cubi) si Franta (2.879 miliarde de metri cubi) si inaintea Danemarcei (906 miliarde de metri cubi)", mai arata studiul CNR-CME, amintind datele din raportul americanilor.

Raportul "Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale - potential si valorificare' este semnat de 43 de specialisti din cadrul CNR-CME, majoritatea profesori universitari in domeniul petrolului si gazelor.

Chevron, a doua mare companie petroliera americana, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere in judetul Constanta si unul in apropiere de Barlad, in judetul Vaslui. Compania si-a exprimat interesul pentru a explora si a extrage gaze de sist din aceste perimetre.

#gaze sist Romania, #exploatare gaze sist Romania, #zacaminte gaze sist , #PIB