Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sarbu: Nu putem plati pensiile fara o rectificare bugetara

Sarbu: Nu putem plati pensiile fara o rectificare bugetara

Deficitul bugetului de pensii ar putea ajunge la 800 milioane euro la sfarsitul anului, iar in aceasta situatie va fi nevoie de o rectificare bugetara pentru a se acorda bani in plus bugetului asigurarilor sociale, a declarat miercuri pentru NewsIn ministrul muncii, Marian Sarbu.

"Daca va fi un deficit mai mare decat cel prevazut in rectificarea bugetara, in mod sigur ca vom face o noua rectificarea bugetara pentru a se acoperi cheltuielile cu pensiile. Sper ca deficitul bugetului asigurarilor sociale sa nu depaseasca 1% din PIB", a precizat Sarbu.

"Deficitul bugetului de pensii pe primele patru luni ale anului este de circa 200 milioane euro, iar estimarile arata ca deficitul bugetului de pensii ar putea putea ajunge in acest an la 700-800 milioane euro", a adaugat el.

Ministrul Muncii a tinut sa precizeze ca deocamdata nu exista probleme legate de plata pensiilor, insa a admis ca, in luna aprilie, statul a facut mari eforturi pentru plata acestora.

Astfel, deficitul bugetului de pensii ar urma sa fie de cel putin doua ori mai mare decat deficitul bugetului asigurarilor sociale programat dupa rectificarea bugetara, de 1,347 miliarde lei (313,2 milioane euro, la un curs mediu estimat la 4,3 lei/euro), echivalent cu 0,25% din PIB (estimat la 531,25 miliarde lei).

Dupa primele cinci luni ale anului, deficitul bugetului de pensii a ajuns la circa 1,247 miliarde lei, in conditiile in care incasarile din contributii au fost de 15,089 miliarde lei, iar cheltuielile s-au ridicat la 16,336 miliarde, a precizat miercuri, pentru NewsIn presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS), Doina Parcalabu.

Din datele trimise de CNPAS agentiei NewsIn reiese ca deficitul bugetului de pensii a explodat in luna aprilie, cand pensiile s-au majorat cu circa 3%, deficitul crescand numai in aceasta luna cu 521 milioane lei, de la 326 milioane lei in luna martie, la 848 milioane lei, in aprilie.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1673 ori
Citeste mai multe despresarbu pensii rectificare