Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gunther Oettinger:

Romania va ajunge abia peste inca 20 de ani la un PIB apropiat de media europeana

Romania va ajunge abia peste inca 20 de ani la un PIB apropiat de media europeana


Dezvoltarea catre o mai mare competitivitate, atractivitate si catre un PIB care sa se apropie de media europeana va mai dura inca doua decenii, in Romania, dar directia este cea buna, a declarat Gunther Oettinger, comisarul european responsabil pentru buget si resurse umane, intr-o conferinta la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Romania, in ultimii 10 ani, a inregistrat o crestere economica demna de invidiat. A inregistrat o dinamica pe propria piata si o dimensiune regionala fata de statele vecine care fac ca acestea sa vada un model in Romania. Romania a profitat de fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana pentru cladirea infrastructurii de cale ferata si asa mai departe", a spus Oettinger.

Potrivit acestuia, Romania a absorbit multe fonduri, dar nu suficiente.

"In urmatorii ani, trebuie sa investim mai multi bani in infrastructura, in special in noile state membre cum este Romania. De aceea, lupt pentru o stabilizare si continuarea programelor de coeziune in ceea ce priveste bugetul Uniunii Europene in urmatorii 10 ani.

Romania a parcurs doar 10 ani de la aderare si de aceea noi, cu totii, politicienii, investitorii, ministrii, sindicatele, firmele avem nevoie de rabdare. Dezvoltarea catre o mai mare competitivitate, atractivitate si catre un PIB care sa se apropie de media europeana va mai dura inca doua decenii, dar directia este cea buna.

Trebuie sa facem tot ceea ce este posibil astfel incat copiii nostri sa poata spune ca parintii lor la vremea respectiva au actionat cum trebuie, si-au asumat anumite valori democratice, au lucrat cu partenerii sociali, au investit in viitor, in cercetare si nu consuma mai mult decat li se cuvine. Este si aceasta responsabilitatea bugetului european", a mai aratat comisarul european.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2444 ori
Citeste mai multe despreRomania PIB mediu