Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania si Bulgaria, tarile cu cel mai mic PIB din Uniune

Romania si Bulgaria, tarile cu cel mai mic PIB din Uniune


Romania si Bulgaria au avut, in 2011, un PIB/locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) mai mic cu aproximativ 50% si, respectiv, 55% fata de media din Uniunea Europeana, potrivit unei estimari preliminare publicata miercuri de Oficiului European de Statistica (Eurostat).

Valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) in Romania s-a situat in 2011 la 49% din media Uniunii Europene, iar tara noastra ocupa in continuare penultimul loc in UE, inaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat in PPS a fost de 45% din media UE.

Si in 2011 cea mai prospera tara membra a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat in PPS a fost de peste doua ori si jumatate mai mare (274%) fata de media din UE, urmata de Olanda, unde PIB/locuitor exprimat in PPS a fost cu peste 30% mai mare fata de media din UE.

Pe locurile urmatoare se situeaza Austria, Irlanda Suedia si Danemarca, al caror PIB/locuitor exprimat in PPS a fost intre 25% si 30% mai mare comparativ cu media din UE, in timp ce in Germania, Belgia si Finlanda, PIB/locuitor exprimat in PPS a fost intre 15% si 20% mai mare comparativ cu media din UE iar in Franta si Marea Britanie PIB/locuitor exprimat in PPS a fost intre 5% si 10% mai mare comparativ cu media din UE.

In jurul mediei din UE se situeaza Franta, Spania si Italia, iar Grecia, Slovenia, Malta, Portugalia, Cehia au un PIB/locuitor exprimat in PPS mai mic cu 15% pana la 25% fata de media din UE.

Pe ultimele locuri se situeaza Romania si Bulgaria, care au avut, in 2011, un PIB/locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) mai mic cu aproximativ 50% si, respectiv, 55% fata de media din Uniunea Europeana.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2183 ori