Romania, din nou in recesiune. Ce motoare de crestere mai exista?

Marti, 15 Mai 2012, ora 11:06
2056 citiri
Romania, din nou in recesiune. Ce motoare de crestere mai exista?

"Fiecare recesiune incepe cu o recesiune tehnica", crede fostul economist sef al ING, Florin Catu, care a declarat pentru Business24 ca evolutia economica a Romaniei in perioada urmatoare depinde doar de politicile economice.

Dupa doua trimestre de scadere incepe o recesiune tehnica, problema este ca totul dpeinde de politicile economice. Cifrele arata ca productia industriala a fost in scadere. Comenzile au avut o revenire usoara in ultima parte dar sunt tot pe teritoriul negativ, deci la industria trebuie fortata pentru a-si reveni.

Pe agricultura nu stiu daca ne putem baza. Nu cred ca putem vorbi de motoare de crestere economica pe 2012. Strategia trebuie facuta pentru termen lung, nu pe termen scurt. Altfel, doar salvam cresterea din 2012 dar punem in pericol cresterea din urmatorii ani", a mai precizat Florin Catu.

In opinia acestuia, in 2012 economia va ramane foarte aproape pe zero, intr-un scenariu optimist.

De cealalta parte a baricadei, analistul Mircea Cosea este de parere ca scaderea economica a Romaniei din primul trimestru al nului si intrarea in recesiune tehnica nu este o chestiune care sa ne ingrijore foarte multa fiindca exista sansa unei modificari a conceptiei de dezvoltare cu nua guvernare. Acesta spune ca acea crestere de 0,3% fata de primul trimestru al lui 2011 da speranta ca Romania se afla intr-o cadere, fiind o chestiune temporara.

"In primele luni ale anului am avut o incetare de activitate temporara din cauza conditiilor climaterice. Un alt factor important a fost scaderea exporturilor fiindca pietele occidentale ne-au scazut activitatea din cauza situatiei economice dificile pe care o traverseaza.

Orice ar face acest guvern, motoarele de crestere sunt limitate ca forta. Ar putea sa sporeasca putin consumul intern. Cresterea salariilor la bugetari este una nesemnificativa, dar va fi semnalata in statistici. Probabil va fi un motor suplimentar celor trecute.

Exporturile sunt inca in actiune, dar nu au forta necesara si asteptam recolta de anul acesta. Daca va fi una la fel de buna ca anul trecut, vom avea sperante. Mai este si speranta atragerii unor fonduri europene mai importante. Deocamdata nu am certitudinea ca vor functiona, sunt doar niste sperante", a mai declarat analistul pentru Business24.

Produsul intern brut in primul trimestru din 2012 a scazut cu 0,1%, in termeni reali, fata de trimestrul IV din 2011, potrivit unui comunicat transmis de Institutul National de Statistica.

Conform estimarilor-semnal comunicate marti de INS, PIB-ul Romaniei a crescut insa cu 0,3% in serie bruta si cu 0,8% in serie ajustata sezonier fata de primul trimestru al anului 2011.

In trimestrul al treilea, economia Romaniei crescuse cu 1,8% fata de perioada aprilie-iunie.

O noua scadere a economiei in primul trimestru semnifica intrarea in recesiune tehnica, avand in vedere ca in ultimele trei luni ale anului trecut s-a inregistrat o scadere a PIB de 0,2% fata de T3 2011, pe serie ajustata sezonier.

Teoretic, o economie intra in recesiune daca inregistreaza doua scaderi consecutive trimestru la trimestrul precedent.

Produsul intern brut pentru trimestrul I 2012, in varianta provizorie, va fi publicat in data de 6 iunie 2012.

Pentru acest an, FMI si Comisia Europeana estimeaza un avans economic de 1,5-2%, in timp ce bugetul este construit pe o crestere economica de 1,8-2,3%.

Cum arata datele principalilor indicatori macro in T1:

Productia industriala

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 0,5% in martie comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, potrivit datelor INS.

Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au crescut cu 5,6%, respectiv cu 1,7%, iar industria prelucratoare a scazut cu 0,5%.

Comertul cu amanuntul

Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut in primul trimestru fata de aceeasi perioada din 2011, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 3,7%, respectiv 4,5%. In martie volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a urcat fata de martie 2011 cu 1,8% pe serie bruta si cu 3,1% pe serie ajustata.

Exporturile

Exporturile, principalul motor de crestere economica din anul 2011, au revenit pe un trend negativ la inceputul anului 2012, dupa mai bine de doi ani de cresteri, inregistrand in primul trimestru o scadere de 0,4% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut.

Constructii

Volumul lucrarilor de constructii a inregistrat in primul trimestru o crestere de 1,4% pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in timp ce pe serie bruta s-a inregistrat o scadere de 1,1%.

Cresterea a fost influentata de avansul lucrarilor de constructii noi cu 21,5%, cu toate ca lucrarile de reparatii capitale si lucrarile de intretinere si reparatii curente au scazut cu 25,3%, respectiv cu 18,4%.

#date INS PIB T1, #date INS economie Romania, #INS PIB Romania, #recesiune tehnica 2012 , #PIB