Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania a fost tara care a contribuit decisiv la crestearea PIB-ului Europei de sud-est

Romania a fost tara care a contribuit decisiv la crestearea PIB-ului Europei de sud-est
Specialistii Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) apreciaza ca Romania a influentat semnificativ cresterea economica a Europei de sud-est, prin accelerarea cu mai mult de doua puncte procentuale a cresterii Produsului Intern Brut (PIB), arata un studiu al ONU lansat joi, denumit 'Situatia economica mondiala si premize pentru 2007'.

Asteptata integrare a Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana (UE) au dat un impuls consumatorilor privati si investitorilor, deschizand noi oportunitati pentru investitiile straine in cele doua tari.

Perspectivele pe termen scurt pentru Europa de sud-est sunt in general pozitive. Se asteapta ca PIB-ul sa continue sa creasca, datorita cererii domestice in 2007, iar ritmurile de crestere sa fie asemanatoare cu cele din 2006 in majoritatea tarilor.

Situatia ramane instabila in cazul somajului in regiune, cu toate ca studiul subliniaza puternica scadere a acestuia in Romania, Bulgaria si Croatia.

In ceea ce priveste ritmul de crestere a economiei mondiale din anul in curs, acesta va fi unul moderat, dupa trei ani de evolutii care a atins cote istorice, se arata in nou lansata prognoza elaborata de ONU.

Scaderea pietei imobiliare americane este principala cauza a incetinirii ritmului de dezvoltare economica mondiala. Se asteapta ca reducerea interesului americanilor in spatiul locativ sa relaxeze si cererea consumatorilor, dar sa si incetineasca ritmul de crestere a economiei pana la un nivel de 2,2 la suta in 2007. Redresarea economica a Japoniei si a tarilor europene nu este suficient de semnificativa pentru a inlocui puterea motorului american care trage dupa sine economia mondiala.

Chiar daca cresterea economiei mondiale a inregistrat in 2006 cote inalte, aceasta nu a condus nici pe departe la o reducere substantiala a ratei somajului. De fapt, numarul de locuri de munca a fost dezamagitor de mic, in special in tarile in curs de dezvoltare, chiar daca acestea au inregistrat cresteri economice exceptionale. Tarile in curs de dezvoltare si cele in tranzitie au atins rate medii de crestere cuprinse intre 6,5 la suta, respectiv 7,2 la suta. Se asteapta ca si in acest an cresterea economiilor in curs de dezvoltare sa ramana robusta, chiar daca media va scadea la 5,9 la suta pentru aceste tari, respectiv la 6,5 la suta pentru tarile in tranzitie.

Raportul arata ca cresterea economica a Europei de Vest s-a accelerat semnificativ in 2006, cresterea PIB din zona euro depasind asteptarile initiale, valoarea estimata fiind de 2,5 la suta - cea mai rapida din 2000 pana in prezent. Cresterea a atins un varf ciclic in al doilea trimestru al lui 2006, zona euro inregistrand cea mai buna performanta dintre toate tarile dezvoltate.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 777 ori