Romania a avut in trimestrul IV o scadere a PIB de trei ori mai abrupta decat UE

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 12:40
1828 citiri
Romania a avut in trimestrul IV o scadere a PIB de trei ori mai abrupta decat UE

Romania a inregistrat a patra scadere a PIB dintre statele membre UE, de 6,6%, de aproape trei ori mai abrupta. Produsul Intern Brut (PIB) al Uniunii Europene a scazut in trimestrul patru din 2009 cu 2,3% fata de aceeasi perioada a anului anterior, iar cel al zonei euro s-a redus cu 2,1%.

Doar tarile baltice au avut scaderi "an la an" mai puternice ale PIB-ului in ultimul trimestru din 2009, de 9,4% in Estonia, 13% in Lituania, respectiv 17,9% in Letonia, se arata intr-un comunicat al Eurostat, institutul de statistica al UE, precizeaza Mediafax.

Dintre cele 18 state membre care au raportat pana acum datele privind evolutia PIB din trimestrul patru, niciunul nu a inregistrat crestere fata de aceeasi perioada din 2008, iar cele mai restranse scaderi au fost anuntate de Franta, -0,3%, Portugalia, -0,8%, respectiv Austria, -1,8%.


In ceea ce priveste evolutia trimestriala, Romania este pe locul al doilea dupa scaderea PIB-ului fata de trimestrul al treilea, cu o contractie de 1,5%.


Cea mai abrupta contractie a fost inregistrata si in acest caz de Letonia, -3,2%, iar dintre cele 17 state membre care au anuntat datele pentru trimestrul patru doar sapte au raportat cresterea PIB, doua au inregistrat stagnarea indicatorului, iar restul de opt au avut scaderi.


PIB-ul a crescut cu 0,1% in trimestrul patru fata de intervalul anterior atat in UE, cat si in zona euro.

 

#pib, # scadere, # romania , #PIB