Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ponderea industriei in PIB, tot mai scazuta

Ponderea industriei in PIB, tot mai scazuta

Potrivit unui material realizat recent de revista The Economist, citata de postul de radio francez Europen 1, America este pe cale de a-si pierde majoritatea marilor uzine. Astfel, industria care in 1970 reprezenta 25% din economia americana a ajuns sa reprezinte astazi mai putin de 10%.

Aceeasi tendinta s-a observat si in economia franceza, unde in ultimii 15 ani ponderea industriei a fost divizata prin doi, ajungand sa reprezinte sub 15% din PIB. Numai in Germania lucrurile nu par sa se fi schimbat atat de dramatic, productia industriala continuand sa reprezinte in jur de 22% din PIB. Principalul factor responsabil pentru aceasta situatie ar fi, considera analistii, delocalizarea. Fabricile de textile, de jucarii, de calculatoare, etc., cu toate s-au mutat in Asia.

Dar, observa The Economist, desi ponderea industriei in Economie a inceput sa scada, nu acelasi lucru s-a intamplat si cu volumul productiei. In aceasta ordine de idei, de mai bine de 15 ani, productia industriala a SUA are o crestere anuala de 4%, sustinuta in buna parte de investitiile in domeniul productivitatii, de marirea timpului de lucru, specifica unei perioade postindustriale.

Maria Cora / Bogdan Vasilescu

Curierul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1010 ori