PIB-ul Romaniei a crescut usor in T4 din 2010

Joi, 03 Martie 2011, ora 11:15
1589 citiri
PIB-ul Romaniei a crescut usor in T4 din 2010

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut in ultimul trimestru din 2010, in termeni reali, cu 0,1% fata de trimestrul precedent, a anuntat joi Institutul National de Statistica (INS), care a mentinut datele initiale, precizeaza NewsIn,

Astfel, produsul intern brut (date ajustate sezonier) estimat pentru trimestrul IV 2010 a fost de 128,4 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,1% fata de trimestrul III 2010.

Totodata, Statistica a mentinut datele privind contractia economica din trimestrul al patrulea comparativ cu trimestrul similar din 2009, in serie bruta, la 0,6%. Valoarea PIB din ultimul trimestru al anului trecut, in termeni reali, este estimata la 159,842 miliarde lei.

INS a imbunatatit datele privind scaderea economica din 2010 de la 1,2% la 1,3%, valoarea PIB fiind de 513,64 miliarde lei.

Industria, agricultura si activitatile financiare, pe plus

Pe partea de formare a PIB, statisticile detaliate privind PIB-ul din trimestrul al patrulea arata cresteri ale volumului de activitate in agricultura, silvicultura si piscicultura (7,4%), industrie (5,8%) si activitati financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (1,2%).

Constructiile, activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii, precum si alte servicii si-au redus volumul de activitate cu 7,0%, 2,9% respectiv cu 4,8%.

Potrivit INS, ca o consecinta a evolutiei inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 3,1%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in trimestrul IV 2010, cererea interna a scazut cu 1,2 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2009, in principal pe seama reducerii cu 4,7% a formarii brute de capital fix.

Consumul final total s-a redus cu 2,0%, in special ca urmare a diminuarii volumului cheltuielii pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice cu 4,2%, respectiv 4,5%.

Cheltuiala pentru consum final al gospodariilor populatiei s-a diminuat cu 0,9 procente, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-5,6%).

INS face precizarea ca un efect pozitiv este legat de imbunatatirea exportului net ca urmare a devansarii volumului importurilor (12,2%) de catre cel al exporturilor (17,1%).

Declin de 2,1% al consumului final in 2010

Contractia economica de anul trecut de 1,3% a fost determinata, potrivit datelor INS, de reducerea volumului valorii adaugate brute din agricutura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (-0,8%), constructii (-10,7%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii (-4,0%) si alte servicii (-2,8%).

Cresteri ale volumului de activitate s-au inregistrat in industrie (5,1%) si activitati financiare, imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi (0,8%).

Impozitele nete pe produs s-au redus cu 2,5%.

Consumul final total a inregistrat o scadere cu 2,1% in anul 2010, comparativ cu anul precedent, in special pe seama diminuarii cu 3,9%, respectiv 3,2% a cheltuielii pentru consumul individual si colectiv al administratiilor publice, dar si a cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei cu 1,6 procente.

Totodata, formarea bruta de capital fix a inregistrat o reducere cu 13,1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#economie, #pib, #romania , #PIB