Moody's: Redresarea economiei Romaniei va fi graduala, cu un ritm de crestere de 3-4% pe termen lung

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 15:22
1453 citiri
Moody's: Redresarea economiei Romaniei va fi graduala, cu un ritm de crestere de 3-4% pe termen lung

Moody's estimeaza ca redresarea economiei Romaniei va fi graduala, cu rate de crestere pe termen lung de 3-4%, limitate de reformele structurale greoaie si de lipsa infrastructurii, in conditiile in care scaderea PIB in 2009 se plaseaza intre 7 si 10%, informeaza NewsIn.

Totodata, analistii subliniaza ca un ritm de crestere de 3-4% pe an pentru Romania ar fi cu 2-3% peste nivelul prognozat pentru cresterea zonei euro pe termen lung.

Pentru acest an, Moody's estimeaza ca economia Romaniei se va comprima cu 7 pana la 10%, inainte de revenirea din 2010.

"Apreciem ca revenirea pe crestere a economiei Romaniei poate fi mai rapida decat in cazul altor state din regiune, precum Bulgaria sau statele baltice, datorita cursului de schimb flexibil, care inlesneste ajustarea balantei comerciale, si indatorarii relativ scazute a sectorului privat", se mai subliniaza in raportul agentiei de rating.

Pe de alta parte, "exista riscuri ca recesiunea sa se dovedeasca mai persistenta, deoarece vine dupa un boom economic alimentat de credit, si sa provoace dislocari economice grave".

"Productia trebuie sa se reorienteze catre bunuri de comert si servicii, ceea ce inseamna ca insolventele in randul companiilor si somajul ar putea continua sa creasca pentru ceva timp. Romane de vazut cum vor interactiona aceste aspecte cu politica de consolidare fiscala, un sector bancar fragil si redresarea lenta a marilor economii europene", subliniaza Moody's.

 

#redresare, # economie, # productie, # pib , #PIB