Ministrul Culturii vrea un buget de 1% din PIB

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 16:16
1403 citiri
Ministrul Culturii vrea un buget de 1% din PIB

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Zalau, ca, daca institutia pe care o conduce ar avea un buget de unu la suta din PIB, asa cum a propus el, aceasta suma ar fi de cinci ori mai mare decat bugetul MC din 2010.

"Unu la suta din PIB ar insemna de cinci ori mai multi bani decat are Ministerul Culturii in 2010. Anul acesta am putut aloca din intreg bugetul doar 69 de milioane de lei pentru reabilitarea monumentelor de patrimoniu, desi necesarul este de cinci-sase ori mai mult", a declarat Kelemen Hunor.

Potrivit sursei citate, Ministerul trebuie sa aiba grija de 30.000 de monumente istorice si de cultura, din care jumatate necesita interventii substantiale, insa doar in cazul a 286 sunt deschise santiere pentru restaurare.

"Diferenta intre necesitate si posibilitate este mare si este evidenta. Vom avea tot interesul sa gasim alternative la bugetul de stat, care sa permita alte investitii in 2011-2012. Si chiar daca in 2010 nu vom deschide noi santiere, vom avea grija ca in cele deja deschise sa se lucreze responsabil", a declarat Kelemen Hunor.

Din cele 30.000 de monumente de patrimoniu din tara, aproximativ 500 se gasesc in judetul Salaj, iar 110 dintre acestea sunt de importanta nationala si internationala.

In ianuarie, la dezbaterea bugetului Ministerului Culturii de comisiile de specialitate din Parlament, ministrul Kelemen Hunor s-a declarat "foarte nemultumit" de suma de circa 689 de milioane de lei alocata institutiei pe care o conduce, in proiectul de buget pe 2010.

Kelemen spunea ca si-ar dori sa se gaseasca o solutie, asa cum s-a gasit pentru Ministerul Educatiei si pentru sistemul de invatamant, si anume sa aiba si Ministerul Culturii un anumit procent din PIB-ul anual. Propunerea sa a fost de unu la suta din PIB pentru ministerul pe care il conduce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministru, #culturii, #pib , #PIB