Liviu Voinea: PIB-ul Romaniei se bazeaza 50% pe cerere interna

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 11:32
2182 citiri
Liviu Voinea: PIB-ul Romaniei se bazeaza 50% pe cerere interna

Tinta de 0,5% din PIB pentru deficitul structural prevazuta in Tratatul de guvernanta fiscala ar insemna o contractie permanenta a cererii interne, PIB-ul Romaniei bazandu-se in proportie de peste 50% pe cerere interna, a declarat analistul economic Liviu Voinea.

Una dintre prevederile Tratatului de guvernanta fiscala este ca statele semnatare sa nu depaseasca un deficit structural de 0,5% din PIB.

"Sa tintim acest deficit de 0,5%, ce ar insemna efectiv pentru Romania? Ar insemna o contractie permanenta a cererii interne. Si, din pacate, PIB-ul Romaniei se bazeaza in proportie de peste 50% pe cerere interna"", a spus Voinea.

Tarile care nu fac parte din zona euro nu sunt obligate sa adopte toate punctele Tratatului de guvernanta fiscala, a mentionat Liviu Voinea. Analistul economic a enumerat trei derogari pe care Romania ar putea sa le ceara.

"Trei conditii trebuia sa puna Romania, inca le mai poate pune, pentru semnarea acestui pact. Unu: perioada de tranzitie intre trei si cinci ani".

"Tratatul permite obiective specifice de tara pe termen mediu, Romania nu a cerut asta. Trebuie sa ceara termen mediu pentru aplicarea acestui tratat" este de parere Liviu Voinea.

Voinea adauga ca Romania poate zice "noi nu contribuim cu bani la fondul de salvare a tarilor din zona euro, altfel de la anul vom da miliarde pentru salvarea Greciei si Portugaliei". Si, nu in ultimul rand, "PIB-ul potential il calculam cum stim noi, nu cum stiti voi".

Liderii coalitiei au semnat, la Parlament, miercuri, Protocolul politic privind semnarea si ratificarea de catre Romania a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare. Documentul a fost semnat de Emil Boc, presedintele PDL, Kelemen Hunor, presedintele UDMR, Gabriel Oprea, liderul UNPR, Varujan Pambuccian, liderul de grup al minoritatilor.

#Liviu Voinea PIB Romania, #analistul Liviu Voinea economie Romania, #tinta deficit economie Romania , #PIB