INS: Rezultatele firmei AEM&E nu au fost incluse in PIB

Marti, 31 August 2010, ora 15:49
1051 citiri
INS: Rezultatele firmei AEM&E nu au fost incluse in PIB

Rezultatele American European Marketing & Enterprises (AEM&E), firma care a raportat la Registrul Comertului, pentru 2009, afaceri de 15,47 miliarde lei si un profit de aceeasi valoare, nu au fost incluse in calculul PIB si reprezinta "valori aberante", potrivit INS, precizeaza Mediafax.

Presa a relatat recent cazul unei firme cu sediul in comuna Hoghiz din judetul Brasov, fara angajati, care a raportat pentru 2009 afaceri de 15,47 miliarde lei, la un profit tot de 15,47 miliarde lei. Suma reprezinta 3,14% din PIB realizat in 2009.

"Prin dimensiunea lor (...) rezultatele acestei firme presupuse a fi fost incluse in Produsul Intern Brut al Romaniei pentru anul 2009 ar fi afectat puternic valoarea acestui indicator macroeconomic", se arata intr-un comunicat al INS.

INS mentioneaza ca, in urma investigatiilor, a reiesit ca rezultatele economico-financiare ale firmei American European Marketing & Enterprises nu au fost cuprinse in Produsul Intern Brut nici in 2009 si nici in 2010, urmare a faptului ca firma nu a figurat si nu figureaza in baza de sondaj a operatorilor economici activi utilizata de catre INS la calculul indicatorilor macro-economici.

"Prin confruntarea datelor noastre cu cele din situatiile financiare anuale, operatiune care se efectueaza in mod curent in lunile iulie-august, cand primim de la Ministerul Finantelor Publice fisierele cu datele de bilant aferente, cazul a fost depistat de catre expertii nostri in categoria raportarilor de date neverosimile (inconsistente), cu valori aberante", se arata in comunicat.

Potrivit investigatiilor INS, firma respectiva nu exista in localitatea unde a inregistrat sediul social, astfel ca acest caz a fost adus la cunostinta Ministerului Finantelor Publice pentru verificari suplimentare.

"In concluzie, reiterand ca rezultatele economico-financiare ale acestei firme nu au influentat nivelul si dinamica indicatorilor macroeconomici calculati de Institutul National de Statistica, pana la finalizarea acestor verificari nu ne putem pronunta daca rezultatele acestei firme vor fi cuprinse in valoarea semidefinitiva si definitiva a PIB-ului pe 2009", se mentioneaza in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aem, #e, #financiare, #ins, #pib, #rezultate , #PIB