Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

INS: Economia Romaniei e pe crestere. Vezi care a fost evolutia in T3

INS: Economia Romaniei e pe crestere. Vezi care a fost evolutia in T3


Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a continuat sa creasca si in trimestrul III, cand a fost cu 1,9% mai mare in termeni reali fata de trimestrul anterior (date ajustate sezonier), potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS) date publicitatii marti.

Acesta este cel de-al patrulea trimestru consecutiv de crestere economica, dupa ce, in ultimul trimestru din 2010, avansul economic a fost de 0,1% comparativ cu trimestrul precedent, in primul trimestru din acest an, de 0,7%, iar in T2, de 0,2%.

Fata de acelasi trimestru din 2010, produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4,4% pe seria bruta si cu 4,5% pe seria ajustata sezonier.

Totodata, potrivit Institutului National de Statistica (INS), in primele noua luni din 2011, produsul intern brut a crescut comparativ cu perioada similara din 2010 cu 2,7% pe serie bruta si cu 2,6% pe serie ajustata sezonier.

Varianta provizorie a PIB-ului pentru cel de-al treilea trimestru din 2011 va fi publicata de INS in data de 7 decembrie.

Presedintele Basescu a declarat luni ca, pentru trimestrul III, cresterea economica va fi de 4.4% si ca spera pentru ultimul trimestru la o crestere de minim 2,5%, ce ar permite ca Romania sa aiba pe tot anul o crestere de peste 2%.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara saptamana trecuta, la finalul vizitei in Romania, ca, in acest an, cresterea economica va fi de 1,5%, insa, pentru 2012 perspectivele s-au inrautatit, avansul economic urmamd sa se situeze intre 1,8-2,3%.

Totodata, Comisia Europeana a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012, la 2,1%, fata de estimarea din primavara, de 3,7%, potrivit prognozei de toamna. Pentru 2011, estimarea CE privind cresterea economica este si ea revizuita, insa in crestere, de la 1,5% la 1,7%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 986 ori