INS: Agricultura si industria, motoarele economiei in 2011

Marti, 06 Martie 2012, ora 10:59
2320 citiri
INS: Agricultura si industria, motoarele economiei in 2011

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei, in date ajustate sezonier, a scazut in ultimul trimestru din 2011, in termeni reali, cu 0,2% fata de trimestrul precedent, in timp ce in 2011 a urcat cu 2,5%, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS), care a mentinut datele initiale.

Astfel, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2011, date ajustate sezonier, a fost de 148,88 miliarde lei preturi curente.

Totodata, Statistica a mentinut datele privind cresterea economica din trimestrul al patrulea comparativ cu trimestrul similar din 2010, in serie bruta, la 1,9%. Valoarea PIB din ultimul trimestru al anului trecut, in termeni reali, este estimata la 183,94 miliarde lei.

Constructiile, cu una dintre cele mai mari cresteri a volumului de activitate

Constructiile au fost ramura care a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri a volumului de activitate cu 5,7%, urmata de agricultura, silvicultura si pescuit (+3,1%) si de industrie (+2,0%).

Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (+1,7%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (1,3%) urmata de comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,9%) si in tranzactiile imobiliare (+0,4%).

Pe ansamblul economiei, cea mai mare majorare au inregistrat-o activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii (11,1%).

Reducerea volumului de activitate s-a inregistrat in administratie publica si aparare; invatamant; sanatate (-3,1%) precum si in activitatile de intermediere financiare si asigurari (-0,8%).

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul IV 2011, cererea interna a crescut cu 2,5 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a majorat cu 1,4%, ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 2,8%. Cheltuiala pentru consum final a administratiilor publice s-a redus cu 3,9 procente.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 10,3 puncte procentuale.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut, in continuare, evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+5,4%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+4,0%).

INS a mentinut si cresterea economica de 2,5% in 2011 fata de 2010

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2011 a fost de 578,55 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali,cu 2,5% fata de anul 2010.

Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din agricultura, silvicultura si pescuit (+11,3%), industrie (+5,0%) si activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii (4,8%).

Cresteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (+2,7%) urmate de comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,2%).

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in anul 2011, cererea interna a crescut cu 3,1 procente, comparativ cu anul 2010.

Reducerea cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-3,5%) a fost compensata de majorarea cheltuielii pentru consum final a gospodariilor populatiei (+1,4%) astfel incat consumul final total s-a mentinut aproximativ constant in anul 2011, comparativ cu anul precedent.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 6,3 puncte procentuale.

#PIB Romania INS, #evolutie PIB Romania INS, #pib romania 2012 , #PIB