Incasari de 421 milioane lei din impozitul pe tichete de masa si drepturi de autor

Joi, 13 Mai 2010, ora 10:26
1639 citiri
Incasari de 421 milioane lei din impozitul pe tichete de masa si drepturi de autor

Guvernul estimeaza ca va obtine in al doilea semestru un plus de incasari de 345 milioane lei din impozitarea cu 16% a tichetelor de masa si venituri suplimentare totale de 76 milioane lei din introducerea CAS la venituri din drepturi de autor simultan cu reducerea cotei deductibile de la 40% la 25%, precizeaza Mediafax.

Prognozele sunt indicate intr-un set de documente redactate de Ministerul Finantelor privind impactul calculat al impozitelor aplicate asupra tichetelor de masa si drepturilor de autor.

Documentele releva ca Guvernul se asteapta ca impozitarea tichetelor de masa, incepand cu 1 iunie, sa aiba un impact pozitiv asupra nivelului incasarilor de 345 milioane lei la nivelul a sase luni ale anului 2010, date bazate pe faptul ca in 2009 au fost distribuite 499,4 milioane tichete cu o valoare totala de 4,2 miliarde lei.

Valoarea medie a tichetelor de masa in anul 2010 este 8,72 lei/tichet.

In ceea ce priveste impozitarea veniturilor din drepturi de autor, Guvernul anunta introducerea pentru acestea a cotelor de contributii de asigurari sociale de stat si estimeaza ca impozitarea va genera in ultimele sase luni ale anului incasari suplimentare de 65 milioane lei, respectiv 0,012% din PIB.

"Se considera introducerea cotelor de contributii de asigurari sociale de stat, a altor contributii pentru angajat si angajator. Impactul estimat este de 0,012% din PIB in 2010 (6 luni), respectiv 65 milioane lei", se arata in document.

Guvernul anunta totodata diminuarea cheltuielii deductibile de la 40% la 25% in cazul drepturilor de proprietate intelectuala, cu incasari estimate la 11 milioane lei.

Guvernul s-a angajat, prin memoramdumul suplimentar de intelegere convenit cu FMI si UE, sa extinda baza de impunere pentru impozitul pe venit incluzand si tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital, inclusiv dobanzile la depozitele bancare, si platile compensatorii si sa elimine scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

Ministrul Finantelor a anuntat totodata impozitarea cu 16% a veniturilor din drepturi de autor, activitati bursiere, a dobanzii produse de depozitele bancare, a persoanelor fizice autorizate, a contractelor de mandate.

 

#autor, #drepturi, #impozitare, #incasari, #masa, #tichete , #PIB