Gherghina: Noua estimare de PIB este de 609 miliarde lei

Vineri, 09 Martie 2012, ora 17:00
1640 citiri
Gherghina: Noua estimare de PIB este de 609 miliarde lei

PIB-ul estimat pentru acest an a urcat cu 29 miliarde lei, ca urmare a nivelului mai inalt anuntat pentru 2011, care a urcat cu 33 miliarde lei, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina.

Gherghina a aratat ca anul trecut a crescut atat PIB-ul nominal, de la 547 miliarde lei lei, prognoza initiala, la 578,5 miliarde lei, date finale anuntate de Institutul National de Statistica, cat si deflatorul (cresterea medie a preturilor luate in calcul la formarea PIB - n.r.), astfel ca nivelul cresterii economice a ramas la 2,5%.

Secretarul de stat a precizat ca noul nivel de PIB pentru acest an este calculat la o crestere economica in jur de 1,7%, adica mijlocul intervalului 1,5-2%, in conditiile in care deflatorul ramane "cam la acelasi nivel" cu cel rezultat in 2011.

In ceea ce priveste deficitul bugetar, Gherghina a evitat un raspuns clar, aratand ca executia bugetara a fost similara lunilor corespunzatoare din anii precedenti, indicand un sold preliminar negativ de peste 2 miliarde lei.

Raportat la PIB, deficitul bugetar s-a cifrat la 0,32%- 0,4%, ceea ce ar corespunde, in conditii liniare, cu un deficit anual de 1,98% - 2,46% din PIB.

Avand in vedere ca in ianuarie s-a consemnat un excedent de un miliard de lei, rezulta ca in a doua luna a anului deficitul a fost de peste 3 miliarde lei.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.

#PIB Romania declaratii Gherghina, #recesiune Romania Gherghina, #criza financiara Romania , #PIB