Eurostat: Economia Romaniei a crescut cu 1,5% in ritm anual, in al doilea trimestru

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 14:35
1508 citiri

Oficiul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a revizuit in crestere la 1,5% avansul Produsului Intern Brut al Romaniei in trimestrul doi al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, astfel ca economia romaneasca a inregistrat o evolutie peste media UE, desi in T2 PIB a scazut cu 1% comparativ cu primul trimestru.

Potrivit unor estimari revizuite publicate vineri de (Eurostat), din datele disponibile pana in prezent, Romania a avut o crestere a PIB de 1,5% in cel de-al doilea trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, Eurostat revizuind in sus datele fata de estimarea preliminara care vorbea de un avans de 1,4%, peste cresterea de 1,2% inregistrata de Uniunea Europeana si dublu fata de avansul de 0,7% inregistrat de zona euro, potrivit Agerpres.

Datele Eurostat mai arata, insa, ca Italia, Cipru si Romania sunt singurele trei state membre UE in care Produsul Intern Brut a scazut timp de doua trimestre consecutive, in T1 si T2 2014. In Romania, PIB a scazut cu 1% in cel de-al doilea trimestru si cu 0,2% in primele trei luni.

In al doilea trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru, Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica de 0,2% in timp ce economia zonei euro a stagnat.

In cazul Romaniei, INS a confirmat miercuri datele referitoare la evolutia Produsului Intern Brut in trimestrul II din 2014, potrivit carora acesta a fost, in termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul unu 2014 (date ajustate sezonier), iar fata de acelasi trimestru din anul 2013, PIB a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,5% pe seria ajustata sezonier.

De asemenea, INS a precizat ca in urma revizuirii, indicele de volum al Produsului Intern Brut din trimestrul I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, s-a modificat de la o crestere cu 0,2%, la scadere cu 0,2%.

Fondul Monetar International estima in luna aprilie ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015.

#crestere economie romania, #Oficiul de Statistica al Uniunii Europene , #PIB