Educatia primeste 6% din PIB

Joi, 12 Februarie 2009, ora 10:00
1680 citiri
Educatia primeste 6% din PIB

Potrivit Ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, bugetul Ministerului Educatiei reprezinta 6% din PIB, in conditiile in care bugetul a fost constituit pe un raport leu-euro de 4 la 1. Astfel, bugetul total al ministerului este de 34.739 milioane de lei.

Ministerul Educatiei a mai precizat ca are promisiuni de la primul ministru ca la prima rectificare bugetara, educatia va primi diferenta de care are nevoie pentru a-si desfasura activitatea.

Bugetul Ministerului Educatiei a fost aprobat de cele doua Comisii de Invatamant, stiinta, Tineret si Sport, ale Senatului si Camerei Deputatilor, dupa supunerea la vot a mai mult de 400 de amendamente, si a fost suplimentat bugetul alocat Cercetarii.

Majoritatea amendamentelor au reprezentat solicitari din teritoriu legate de reabilitarea unor scoli. Din acest motiv, la propunerea ministrul de resort, amendamentele care presupun alocarea de bani din bugetul ministerului  pentru continuarea acestor investitii au fost adoptate, cu mentiunea ca se pot finanta dupa analiza ministerului si in limita resurselor bugetare alocate.

Membrii celor doua comisii reunite au acceptat procedura de vot, astfel ca modalitatea de analiza a amendamentelor s-a desfasurat foarte rapid. O parte dintre amendamente au fost respinse, deoarece nu aveau mentionata sursa de finantare sau pentru ca presupuneau fonduri din alte surse decat cele ale ministerului.

La sedinta celor doua comisii au participat si liderii sindicali Razvan Bobulescu din partea Federatiei Alma Mater, Gheorghe Izvoranu, de la Federatia Spiru Haret si Constantin Ciosu, FEN. Bobulescu a declarat ca a venit pentru a face lobby, dar si ca este nemultumit de dimensiunea finantarii de baza, care este prea mica.

#educatie, #fonduri, #guvern, #pib , #PIB