Economia subterana din Romania, un gol de 40 de miliarde de euro in PIB

Marti, 28 Mai 2013, ora 10:26
2559 citiri
Economia subterana din Romania, un gol de 40 de miliarde de euro in PIB

Romania se situeaza pe locul doi in Europa in ceea ce priveste ponderea economiei subterane in Produsul Intern Brut, potrivit documentului "Strategia nationala de incurajare si promovare a platilor cu cardul in sectorul public", realizat de Visa Europe si prezentat marti.

"In Romania, economia subterana a scazut semnificativ in ultimii zece ani, datorita pregatirilor pentru aderarea la Uniunea Europeana, crizei financiare globale si cresterii platilor electronice. Economia subterana din Romania este estimata la 39,6 miliarde euro in 2013, in scadere cu peste 3,5% fata de 2008 si cu aproape 15% comparativ cu 2003.

Cu toate acestea, Romania se situeaza in continuare pe locul doi in Europa in ceea ce priveste ponderea economiei subterane in PIB, estimata la 28% in 2013, la egalitate cu Croatia, Estonia si Lituania, state surclasate doar de Bulgaria, cu o pondere de 31%", arata Visa Europe.

Potrivit documentului citat, economia subterana este o economie a numerarului, pentru ca numai numerarul ofera posibilitatea tranzactiilor anonime, imposibil de urmarit.

"Exista o corelare clara a nivelului economiei subterane cu nivelul de dezvoltare a platilor electronice: Romania se situeaza cu mult in urma mediei UE de 180 de tranzactii electronice (transferuri bancare, operatiuni de direct debit si pe carduri) pe cap de locuitor, cu doar 16 tranzactii electronice pe an. (...)

Economia subterana din Europa va atinge in 2013 cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, in contextul in care criza economica a determinat multe guverne europene sa ia masuri de combatere a acestui fenomen, in vederea consolidarii bugetelor si stimularii redresarii economice, potrivit unui raport publicat de Visa Europe. In 2013, se estimeaza ca economia subterana va atinge nivelul de 2.100 miliarde euro, reprezentand 18,5% din activitatea economica din Europa", se mai arata in document.

Raportul "Economia subterana in Europa, 2013 - Utilizarea sistemelor de plati electronice pentru combaterea economiei subterane" analizeaza amploarea economiei subterane in Europa, care variaza de la 8-10% din PIB in Elvetia, Austria, Olanda si Marea Britanie, la aproape 30% din PIB in Bulgaria, Romania, Croatia, Lituania si Estonia.

#economie subterana Romania, #economie PIB Romania , #PIB