Economia romaneasca a scazut cu 2,5% in T3

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 11:11
734 citiri
Economia romaneasca a scazut cu 2,5% in T3

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei s-a contractat in cel de-al treilea trimestru al acestui an cu 2,5% fata de aceeasi perioada din 2009, in conditiile in care constructiile si-au redus volumul de activitate cu 14,9%, arata datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS), anunta NewsIn.

Astfel, in serie bruta, produsul intern brut a fost in trimestrul al treilea de 136,6 miliarde lei, in scadere, in termeni reali, cu 2,5% fata de intervalul similar din 2009.

Potrivit datelor INS, industria a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4,2%.

Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (2,6%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (-14,9%), agricultura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (-7,6%), in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-6,5%) si in alte activitati de servicii (-0,3%).

Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 3,3%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in trimestrul III 2010 cererea interna a scazut cu 2,5 procente comparativ cu acelasi trimestru din anul 2009, pe seama reducerii volumului formarii brute de capital fix (-13,7%) cat si a volumului consumului final.

Consumul final total s-a redus cu 1,4%, atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 1 procent, cat si a volumului cheltuielii pentru consum final al administratiilor publice, care s-a diminuat cu 3%.

Un efect pozitiv asupra PIB-ului l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (14,6%) comparativ cu cea a volumului importurilor (11,9%).

Fata de trimestrul anterior, PIB-ul a inregistrat in trimestrul III o scadere de 0,7%. In acest caz, datele INS sunt ajustate sezonier, iar valoarea PIB este estimata la 126,29 miliarde lei.

Pentru primele noua luni, cu date ajustate sezonier, PIB-ul s-a redus cu 2,3% comparativ cu primele trei trimestre din 2009.

In serie bruta, PIB-ul a fost in primele noua luni din acest an de 348,02 miliarde lei, in scadere, in termeni reali, cu 1,9% fata de aceeasi perioada din 2009.

Scaderea a fost determinata, conform INS, de reducerea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (-13,3%), agricultura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (-5,4%) si servicii (-2,2%) a caror contributie la formarea produsului intern brut a fost de 62,3% (7,3% constructiile, 6% agricultura si 49% serviciile).

Valoarea adaugata bruta din industrie a inregistrat o crestere cu 4,8 procente.

Consumul final total s-a diminuat cu 1,9% in primele noua luni comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, atat pe seama reducerii, cu 1,9%, a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, cat si a cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice (-2,2%).

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o scadere cu 16,1 puncte procentuale.

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#economie, #romania, #constructii, #pib , #PIB