Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia romaneasca a scazut cu 2,5% in T3

Economia romaneasca a scazut cu 2,5% in T3

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei s-a contractat in cel de-al treilea trimestru al acestui an cu 2,5% fata de aceeasi perioada din 2009, in conditiile in care constructiile si-au redus volumul de activitate cu 14,9%, arata datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS), anunta NewsIn.

Astfel, in serie bruta, produsul intern brut a fost in trimestrul al treilea de 136,6 miliarde lei, in scadere, in termeni reali, cu 2,5% fata de intervalul similar din 2009.

Potrivit datelor INS, industria a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4,2%.

Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (2,6%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (-14,9%), agricultura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (-7,6%), in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-6,5%) si in alte activitati de servicii (-0,3%).

Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 3,3%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in trimestrul III 2010 cererea interna a scazut cu 2,5 procente comparativ cu acelasi trimestru din anul 2009, pe seama reducerii volumului formarii brute de capital fix (-13,7%) cat si a volumului consumului final.

Consumul final total s-a redus cu 1,4%, atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 1 procent, cat si a volumului cheltuielii pentru consum final al administratiilor publice, care s-a diminuat cu 3%.

Un efect pozitiv asupra PIB-ului l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (14,6%) comparativ cu cea a volumului importurilor (11,9%).

Fata de trimestrul anterior, PIB-ul a inregistrat in trimestrul III o scadere de 0,7%. In acest caz, datele INS sunt ajustate sezonier, iar valoarea PIB este estimata la 126,29 miliarde lei.

Pentru primele noua luni, cu date ajustate sezonier, PIB-ul s-a redus cu 2,3% comparativ cu primele trei trimestre din 2009.

In serie bruta, PIB-ul a fost in primele noua luni din acest an de 348,02 miliarde lei, in scadere, in termeni reali, cu 1,9% fata de aceeasi perioada din 2009.

Scaderea a fost determinata, conform INS, de reducerea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (-13,3%), agricultura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (-5,4%) si servicii (-2,2%) a caror contributie la formarea produsului intern brut a fost de 62,3% (7,3% constructiile, 6% agricultura si 49% serviciile).

Valoarea adaugata bruta din industrie a inregistrat o crestere cu 4,8 procente.

Consumul final total s-a diminuat cu 1,9% in primele noua luni comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, atat pe seama reducerii, cu 1,9%, a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, cat si a cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice (-2,2%).

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o scadere cu 16,1 puncte procentuale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 669 ori
Citeste mai multe despreeconomie romania constructii pib