Deficitul structural al Romaniei va cobori de la 2,8% din PIB in acest an la 0,1% anul viitor si va intra astfel in limita a 0,5% din PIB stabilita la cel mai recent summit european, potrivit sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Cand facem calcule privind deficitul bugetar (raportat la PIB - n.r.), noi calculam totodata si cat ar insemna acest procent daca economia ar creste cu o rata normala. Rezultatul este ceea ce noi numim deficit structural. In perioadele de boom, deficitul structural este mai mare decat cel bugetar, dar daca apar dificultati economice, deficitul structural devine mai mic decat cel bugetar", a declarat Franks pentru Mediafax.
Autoritatile romane si institutiile internationale au luat in calcul un deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru acest an si de 1,9% din PIB pentru anul viitor.
Oficialul FMI a aratat ca economia Romaniei nu creste la potentialul sau, ceea ce explica deficitul structural mai mic decat cel bugetar. Cele mai recente estimari ale autoritatilor arata ca economia Romaniei va creste cu 1,7% in acest an si aproximativ 2% in 2012.
Sefii de stat sau de guvern din UE au convenit recent la Bruxelles o serie de masuri care vizeaza consolidarea guvernantei fiscale si coordonarea politicilor economice pe termen lung, respectiv intarirea mecanismelor de urgenta ale zonei euro si finantarea FMI cu 200 miliarde euro pentru a incerca sa abordeze tensiunile imediate cauzate de criza.
Noua guvernanta fiscala presupune, printre altele, ca bugetele sa fie echilibrate sau pe excedent, prevedere care va fi considerata respectata daca deficitul structural anual nu va depasi 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) dupa anul 2012.