Cum sa mai muncesti pe caldura asta?

Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 17:30
2695 citiri
Cum sa mai muncesti pe caldura asta?
Foto: Pixabay

Cresterea temperaturilor va afecta intr-o asemenea masura munca oamenilor, mai ales a celor din tarile sarace, incat economia globala va inregistra pierderi de circa 2.000 de miliarde de dolari pana in anul 2030.

Din Africa pana in Asia de Sud-Est si zona central-americana, economiile emergente care se bazeaza inca pe un model axat pe agricultura intensiva si constructii vor avea cel mai mult de suferit, din cauza caldurii, conform rezultatelor unui nou studiu nou studiu ONU.

Ghana si Nigeria conduc in topul tarilor care au de infruntat conditii improprii de munca, care ar putea duce la pierderi de 6,5%, respectiv 6,4% din PIB.

Le urmeaza indeaproape Indonezia, Thailanda si Filipine, cu aproximativ 6% pierderi din PIB, iar lista poate continua cu Vietnam, Cambodgia, Mexic, India, Pakistan sau cu economii puternice, precum cea a Chinei sau a Statelor Unite, ale caror pierderi estimate in acest moment sunt de 0,8%, respectiv 0,2%.

Impactul asupra economiei globale a fost calculat de Fondul International de Mediu, care a analizat efectele economice ale schimbarilor climatice in diverse regiuni.

In topul perdantilor nu intra economii mari din Europa sau din alte zone, cum ar fi Marea Britanie sau Japonia, dar potentialul de crestere economica globala este periclitat de evolutia factorilor de mediu in doua economii emergente care revendica pretentii de puteri globale: China si India.

Echipa de analisti condusa de Tord Kjellstrom a apreciat ca pierderile suferite de cele doua mari economii orientale vor ajunge la 450 de miliarde de dolari pana in 2030.

Statele africane si cele din sud-estul Asiei vor duce greul in lupta cu temperaturile ucigatoare, afirma Kjellstrom. Spre exemplu, timpul de munca din Malaezia este deja redus cu 15-20 de procente, din cauza arsitei, iar expertii estimeaza ca procentul se va dubla in urmatorii ani.

Schimbarea programului de munca si folosirea aerului conditionat ar fi niste solutii, dar vin cu riscuri importante. Unul ar fi pierderea tolerantei la canicula de catre angajati, iar celalalt este reprezentat de cresterea costurilor.

Un oras precum Bangkokul, de exemplu, ar avea nevoie de inca o uzina electrica de mare capacitate, care sa produca 2.000 MW/h, pentru a raspunde unei asemenea cerinte.

La sfarsitul anului 2015, 195 de tari au raspuns apelului facut de ONU pentru a indeplini conditiile de mediu necesare limitarii impactului schimbarilor climatice. China, a doua mare economie a lumii, inca nu au ratificat tratatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#efecte incalzire globala, #conditii munca, #temperaturi ridicate, #piete emergente, #pierderi economice , #PIB