Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Crestere economica de 0,3% in 2012. Agricultura e in picaj

Crestere economica de 0,3% in 2012. Agricultura e in picaj


Produsul Intern Brut s-a cifrat in anul trecut la 587,4 miliarde lei, in crestere cu 0,3% fata de 2011, in conditiile in care valoarea adaugata bruta din agricultura a inregistrat o contractie de 21,2%, iar industria a coborat cu 2,1%, potrivit datelor provizorii publicate miercuri de INS.

Datele provizorii indica o marginala revizuire in sus a cresterii economice, Institutul National de Statistica anuntand anterior o crestere economica pe 2012 de 0,2%.

Potrivit INS, cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din informatii si comunicatii (+29,4%) si din activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+8,4%).

Cresteri mai reduse s-au inregistrat in activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+3,1%), in ramura de administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (+2,2%), in tranzactii imobiliare (+1,5%) si in comertul cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,3%).

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (-21,2%), in industrie (-2,1%) si in sectorul de intermedieri financiare si asigurari (-0,2%).

De asemenea, volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 3,7%.

Consumul final total a crescut cu 0,9% in anul 2012, comparativ cu anul precedent, atat pe seama cresterii cu 0,6% a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei cat si a cresterii cu 1,9% a cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 4 puncte procentuale.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV din 2012 a fost de 174,8 miliarde lei in preturi curente, in crestere in termeni reali cu 0,3% fata de trimestrul IV 2011.

Cresteri ale volumului de activitate s-au inregistrat in informatii si comunicatii (+42,0%), in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+9,9%), urmate de administratia publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (+5,6%), de activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+4,9%) si de comertul cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+4,3%).

Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost inregistrata in agricultura, silvicultura si pescuit (-24,6%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in industrie (-2,4%), constructii (-2,1%) precum si in ramura de intermedieri financiare si asigurari (-0,5%) si de tranzactii imobiliare (-0,5%).

Volumul impozitelor nete pe produs s-a mentinut, in termeni reali, la nivelul inregistrat in trimestrul IV 2011.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul IV 2012 cererea interna s-a mentinut constanta, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011.

Consumul final total s-a majorat cu 1,0%, ca urmare a cresterii volumului tuturor categoriilor de cheltuieli pentru consumul final, in principal a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+0,9%) si a cheltuielii pentru consumul final al institutiilor fara scop lucrativ in serviciul gospodariilor populatiei (+5,0%). Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice s-a majorat cu 0,6%.

Formarea bruta de capital fix, s-a redus cu 4,2%, consecinta a reducerii investitiilor din sectorul public. Un efect usor pozitiv asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (-4,3%) comparativ cu cel al exporturilor (-4,2%).

Potrivit INS, Romania a inregistra o crestere economica de 2,2% in anul 2011 si o contractie de 1,1% in 2010.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2220 ori