Consiliul Fiscal remarca lipsa de seriozitate vizavi de tinta de deficit bugetar

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 13:47
957 citiri
Consiliul Fiscal remarca lipsa de seriozitate vizavi de tinta de deficit bugetar

Consiliul Fiscal remarca lipsa unui angajament ferm vizavi de tinta de deficit bugetar de 1,9% din PIB prevazuta in proiectul de buget pentru 2012, in conditiile in care textul raportului care insoteste proiectul de buget prevede explicit posibilitatea majorarii acesteia pe parcursul anului.

Proiectul bugetului general consolidat aferent anului 2012 isi propune un obiectiv de deficit bugetar de 1,9% din PIB (standarde cash), fata de nivelul de 3% asumat in strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern in luna august 2011.

In opinia Consiliului Fiscal, "o prudenta sporita, materializata in stabilirea unei tinte de deficit bugetar mai ambitioase, este justificata in lumina constrangerilor de finantare interne si externe".

Stabilirea unei tinte de deficit bugertar cash sub 3% din PIB e binevenita

In plus, Consiliul a afirmat ca stabilirea unei tinte de deficit bugetar in baza cash mai mica decat 3% din PIB este binevenita avand in vedere persistenta unui decalaj semnificativ intre deficitele masurate conform standardelor cash si respectiv ESA95, mai ales in conditiile unui potential impact la nivelul executiei bugetare in baza ESA95 ce ar decurge din implementarea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii.

Consiliul Fiscal remarca insa lipsa unui angajament ferm vizavi de aceasta noua tinta, in conditiile in care textul raportului care insoteste proiectul de buget prevede explicit posibilitatea majorarii acesteia pe parcursul anului. Acest lucru este in contradictie cu principiile transparentei si stabilitatii statuate de legea responsabilitatii fiscal bugetare.

Mai mult, o eventuala revizuire ascendenta a acestei tinte in timpul anului 2012, chiar la un nivel care sa asigure indeplinirea obiectivului de eliminare a deficitului excesiv, ar submina credibilitatea cadrului fiscal-bugetar bazat pe reguli statuat de legea responsabilitatii fiscal-bugetare.

In plus, o crestere a tintei de deficit bugetar in timpul anului 2012 ar putea avea potentialul de a fi perceput ca un derapaj (si penalizat ca atare) de pietele financiare, mai ales in conditiile in care revizuirea acesteia s-ar datora unor majorari de cheltuieli sociale si de personal intr-un an electoral, anuland astfel beneficiile stabilirii unei obiectiv initial mai ambitios de consolidare fiscala.

#Consiliu Fiscal PIB, #deficit bugetar cash , #PIB