Cercetarea se va prabusi doar cu banii pe care i-a alocat Guvernul

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 16:13
4906 citiri
Cercetarea se va prabusi doar cu banii pe care i-a alocat Guvernul

Mii de tineri risca sa-si piarda locurile de munca, iar Romania nu va mai putea sustine financiar decat 30% din proiectele de cercetare contractate pentru acest an, ca urmare a alocarii a doar 0,18% din PIB pentru cercetare, a declarat pentru NewsIn vicepresedintele ANCS, Alexandru Aldea.

"Cercetarea romaneasca intra in colaps, intrucat bugetul alocat pentru acest an, de 1,1 miliarde lei, nu ajunge decat pentru plata a doar o treime din proiectele contractate in acest an", a precizat vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica (ANCS).

"Cel mai catastrofal efect al acestei decizii luate de guvern este ca ii vom pierde pe tinerii pe care am reusit cu greu sa ii aducem din afara. Cateva mii de tineri ar putea pleca din cercetare in prima parte a anului daca nu vom mai avea bani sa-i platim", a adaugat Aldea.

El sustine ca efectul reducerii bugetului alocat cercetarii la doar o treime din cel alocat in 2008 va afecta si mediul privat din Romania, pentru ca multe proiecte de inovare solicitate de IMM-uri nu vor mai putea fi finalizate.

"Exista proiecte de inovare propuse de IMM-uri care sunt in pericol de a nu mai putea fi finalizate. Intrarea in colaps a cercetarii va afecta si imaginea noastra in Europa, dupa ce ani de zile am luptat pentru a creste vizibilitatea Romaniei", a explicat Aldea.

Vicepresedintele ANCS spune ca Raportul Comisei Europene solicita in mod expres tarilor membre sa sustina activitatea cercetarii stiintifice in anii de criza economica si arata ca "efectele reducerii fondurilor alocate acestui sector economic in anii de criza s-au dovedit a fi catastrofale pentru Uniunea Europeana".

Aldea a precizat ca prioritatea ANCS este plata datoriilor restante din 2008, ce se ridica la aproape 260 milioane lei.

La randul sau, presedintele Patronatului Roman din Cercetare si Proiectare, Ion Stanciulescu, a declarat astazi, pentru NewsIn, ca proiectele din cercetare care vor avea de suferit ca urmare a reducerii fondurilor sunt cele ce vizeaza "informatia, hrana, mediul si energia".

"Prin reducerea bugetului alocat cercetarii de la 0,6% din PIB in 2008 la 0,18% din PIB in 2009 putem spune ca vom avea bani in acest an doar pentru achizitionarea de creioane si hartie si ca proiectele multianuale angajate nu mai pot continua", a afirmat Stanciulescu.

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica discuta la aceasta ora cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, in incercarea de a obtine 0,6% din PIB pentru cercetare.

#aldea, #buget, #decizii, #guvern, #pib , #PIB