Bobulescu: Nu se stie daca Educatia va avea 6% din PIB; oricum, de saptamana viitoare, reactionam

Marti, 03 Februarie 2009, ora 15:43
1059 citiri
Bobulescu: Nu se stie daca Educatia va avea 6% din PIB; oricum, de saptamana viitoare, reactionam

Educatia ar putea primi de la bugetul de stat mai putin de 5% din PIB, in conditiile in care veniturile proprii ale ministerului au fost supraevaluate, a comentat, liderul "Alma Mater", Razvan Bobulescu, adaugand ca aceasta este ultima saptamana in care sindicatele nu reactioneaza.

"Dupa discutia de aseara (n.r. luni) nu se stie daca avem sigur 6% din PIB. Iar acesti 6% includ veniturile proprii ale ministerului, care au fost estimate undeva la 1% din PIB, ceea ce ni se pare foarte mult. si chiar in aceste conditii, se pare ca nici cele cinci procente din PIB de la bugetul de stat nu sunt sigure. Mai asteptam o saptamana sa vedem ce se se mai decide, dar mai mult nu. De saptamana viitoare vom lua atitudine fata de propunerile Executivului si fata de tergiversarea aplicarii legii majorarilor salariale", a spus, pentru NewsIn, liderul Federatiei "Alma Mater", Razvan Bobulescu.

Liderul sindical dezabroba si actiunile ministrului Educatiei, care in prezent lucreaza la principiile de salarizare diferentiata in functie de performante si la intocmirea comisiilor din minister care se vor ocupa de acest proiect. "Cu comisii si comitete nu rezolvam nimic. Vrem lucruri clare, nu discutii", a mai spus liderul "Alma Mater".

Reprezentantul profesorilor universitari este nemultumit si de bugetul alocat Cercetarii. "Este revoltator ce se intampla. Au redus la jumatate din cat era un buget oricum insuficient. In conditiile in care avem cele mai mici fonduri de stat pentru Cercetare din toate tarile europene", a comentat Bobulescu.

Ministrul Ecaterina Andronescu, a declarat, azi, pentru NewsIn, ca nu s-a schimbat nimic din ce anuntase anterior (ca bugetul Educatiei va fi de 6% din PIB, n.r.) si ca nu are motive sa creada ca salariile profesorilor nu vor fi majorate. Andronescu a anuntat ca va programa cat de curand intalnirile cu sindicatele pe tema majorarilor salariale, cu mentiunea ca prioritatea este adoptarea unor criterii de performanta. Primele discutii vor demara dupa stabilirea formulelor de salarizare diferentiata in cadrul unor comisii ministeriale infiintate tocmai in acest scop.

Sindicalistii au amenintat, in mai multe randuri, ca vor declansa greva generala daca nu vor primi 6% din PIB la educatie si daca nu se vor mari salariile din invatamant, in conformitate cu legile in vigoare si ca nu accepta nicun fel de amendament la prevederile legale. Legea adoptata anul trecut prevedea si ca majorarile sa se faca retroactiv, din octombrie 2008, aceasta fiind si promisiunea facuta de reprezentantii PSD-ului inainte de alegeri. Profesorii mai au de primit, dupa cresterile salariale acordate de guvernul Tariceanu, majorari de 33% in sistemul preuniversitar, si de 50% pentru cei din invatamantul superior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#educatie, # pib, # venituri, # salarii , #PIB