Bloomberg: Reducerea deficitului a dus la scaderea randamentelor pentru obligatiunile romanesti pe zece ani

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 10:45
1278 citiri
Bloomberg: Reducerea deficitului a dus la scaderea randamentelor pentru obligatiunile romanesti pe zece ani
Foto: capital.ro

Guvernul roman a tinut in frau cheltuielile pentru a reduce deficitul sub limita de 3% din PIB stabilita de UE, ceea ce a dus la scaderea randamentelor pentru obligatiunile romanesti pe zece ani de la 5,3% la 3,7%, se arata intr-o analiza a Bloomberg.

In conditiile in care bugetul Romaniei inregistra excedent la 31 octombrie, premierul Victor Ponta a cerut ministerelor sa accelereze cheltuielile pana la sfarsitul anului. Ca parte a rectificarii bugetare, Guvernul a alocat autoritatilor locale peste 1,1 miliarde de lei (317 milioane de dolari), pentru constructia de gradinite, drumuri, canalizari, se mai arata in analiza Bloomberg, potrivit Agerpres.

Cheltuielile suplimentare ar putea ajuta la redresarea cresterii economiei Romaniei, semnaleaza Bloomberg. PIB-ul Romaniei a crescut in trimestrul doi cu 1,2% (fata de trimestrul II 2013), mai putin de o treime fata de avansul de 3,9% din primele trei luni ale anului, cel mai ridicat ritm de crestere din UE.

Romania are ca obiectiv un deficit bugetar de 1,4% in 2015, de la 2,2% din PIB estimat pentru 2014 si cu mult sub deficitul de 7,2% din PIB inregistrat in 2009.

Reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat marti ca 'a existat un efort considerabil pentru a face economia mai solida si mai rezistenta la socuri, deoarece aceasta stabilitate a venit in urma faptului ca situatia conturilor fiscale este mult mai buna decat in urma cu sase ani".

"Asadar, credem ca este extrem de important pentru Romania sa nu puna in pericol aceasta imbunatatire considerabila', a spus el.

AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi)

ID: 3805704; Data: 2014-11-12 17:48:03; Fluxuri: Economic Intern, Economic Extern; Redactori: e:dic,v:nik

#reducere deficit scadere randament, #scadere randament obligatiuni romanesti , #PIB