Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Transgaz si OMV salveaza Nabucco de la insolventa

Transgaz si OMV salveaza Nabucco de la insolventa


Transgaz Medias (TGN) si OMV vor imprumuta cu cel mult 7,5 milioane de euro compania Nabucco Gas Pipeline International din Austria (NIC), care a esuat in gasirea unui furnizor de gaze pentru gazoductul Nabucco, pentru evitarea intrarii in insolventa a firmei de proiect.

Din suma de 7,5 milioane de euro, Transgaz va participa cu cel mult 50%, potrivit unui comunicat al companiei de stat transmis marti Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Imprumutul va fi purtator de dobanda si va fi garantat cu active viabile ale NIC.

Totodata, Transgaz va contribui cu alte 1,34 milioane euro la majorarea capitalului social al NIC pentru a acoperi deficitul de lichiditati in valoare de 7,5 milioane de euro.

Inchiderea "controlata" a Nabucco ii costa pe investitori 20 de milioane de euro

Comitetul de conducere a NIC a aprobat un buget de 20 milioane euro pentru inchiderea "controlata" a firmei, se mai arata in comunicat.

Transportatorul de gaze Transgaz Medias a cheltuit 110,7 milioane de lei (25,1 milioane de euro) pentru proiectul gazoductului Nabucco Vest, o varianta scurtata a proiectului initial, iar intrucat proiectul nu s-a concretizat, compania de stat a raportat aceasta suma drept pierdere.

Grupul austriac OMV, liderul consortiului Nabucco, a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor legate de Nabucco Vest.

Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta).

Consortiul spera sa convinga consortiul Sah Deniz II, care dezvolta zacamantul urias de gaze naturale Sah Deniz, din Marea Caspica, sa selecteze Nabucco Vest ca ruta de transport al gazelor spre Europa.

Consortiul Sah Deniz II a ales insa o alta conducta, respectiv Trans-Adriatic Pipeline (TAP), cu destinatia in Italia, ca ruta de export catre Europa.

Transgaz este controlat de stat, prin Ministerul Finantelor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1363 ori