Pretul verii 2015: Petrolul ar putea cobori la 35 de dolari

Luni, 23 Martie 2015, ora 16:34
2816 citiri
Pretul verii 2015: Petrolul ar putea cobori la 35 de dolari
Foto: Die Welt

Petrolul ar putea ajunge sa se vanda cu 35 de dolari in vara aceasta, cred specialistii in energie.

Unul dintre expertii in domeniu crede ca luna iunie va aduce un pret global al barilului cuprins intre 35-40 de dolari.

Prezent la cea de XVIII-ea editie a conferintei Credit Suisse Asian Investment, presedintele FACTS Global Energy (FGE), Fereidun Fesharaki, a avertizat ca, pentru scurte perioade, pretul petrolului poate cobori si sub aceste valori, arata un reportaj CNBC.

O vara ieftina

Previziunile lui Fesharaki leaga sfarsitul primului semestru al acestui an de o noua cadere a pietei petrolului, presedintele FGE considerand ca acesta se va opri in jurul valorii de 35 de dolari/baril.

"Nu exista plafon minim pentru petrol. Plafonul minim este stabilit de costul de extractie al petrolului din zacamintele de sist, iar acesta este cuprins intre 20-25 de dolari.

Este posibil sa avem pentru o perioada si un astfel de pret pe piata, dar nu inseamna ca va sta asa pentru multa vreme", afirma Fereidun Fesharaki.

Acesta crede ca o presiune suplimentara va fi resimtita de piata in cazul incheierii unui acord intre Statele Unite si Iran pe tema programului nuclear al statului arab.

Piata inundata

O intelegere intre Statele Unite si Iran pe tema programului nuclear dezvoltat de Teheran inseamna si ridicarea sanctiunilor impuse statului arab la exportul de petrol.

Fost consultant pe probleme de energie pentru guvernul de la Teheran, Fesharaki crede ca sunt 80% sanse ca acordul sa fie semnat pana la sfarsitul acestei luni.

La aceasta ora, petrolul din Statele Unite si petrolul Brent se vand cu 46, respectiv 55 dolari pe piata asiatica.

O infuzie de petrol iranian in piata ar avea ca rezultat scaderea pretului la baril cu inca 5 dolari.

"Pentru inceput, iranienii vor cere revenirea la cota de export de dinaintea sanctiunilor, ceea ce inseamna inca o productie zilnica de 1,2 miliarde de barili in plus pe piata.

In maxim 6 luni vor fi in stare sa creasca productia, ceea ce este o veste si mai proasta pentru o piata deja zbuciumata", explica presedintele FEG.

OPEC, la mana altor exportatori

Expertii din toata lumea considera ca prabusirea pietei petrolului a fost cauzata de refuzul tarilor membre OPEC de a reduce productia, chiar si in lipsa cererii.

Principalii artizani ai supraproductiei s-au dovedit a fi sauditii, cei mai mari producatori de petrol crude din lume, chiar daca decizia lor a afectat economiile unor tari OPEC slab dezvolate, precum Venezuela.

Pentru cei care asteapta ca viitoarea conferinta OPEC, programata in iunie 2015, sa modifice ceva in strategia cartelului, Fesharaki are vesti destul de proaste.

"Sauditii sunt de acord sa reduca productia, daca toata lumea va proceda la fel, inclusiv Rusia si Statele Unite", a explicat acesta.

De altfel, dupa cum observa presedintele FEG, Arabia Saudita nu are de ce sa-si faca prea multe griji in privinta costului redus al barilului, pretul total de productie in campurile petroliere ale sauditilor fiind de 3-5 dolari/baril, fata de 40 de dolari in cazul petrolului din zacamintele de sist americane.

"Costul real este dat de costurile de mentinere a unui flux continuu de productie. In Arabia Saudita nu ai de ce sa-ti bati capul cu aceste probleme. Petrolul curge de la sine", sustine Fesharaki.

Buget flexibil

Nici varianta in care statele din zona Golfului Persic vor fi nevoite sa intervina pentru a regla pretul petrolului in piata nu este foarte credibila in ochii lui Fesharaki.

Fost membru al Consiliului National al Petrolului, acesta sustine ca dependenta bugetelor acestor tari de pretul petrolului este reglata prin mecanisme extrem de simple.

"Chestiunea bugetului in Orientul Mijlociu nu este tratata la fel ca in Europa, Statele Unite sau Asia.

Daca au mai putini bani, vor cheltui mai putin bani, asa ca flexibilitatea lor din acest punct de vedere este foarte mare", presupune presedintele FEG.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret petrol vara 2015, #costuri exploatare petrol, #cota export petrol Iran , #Petrol