Pretul petrolului e in cadere libera. A scazut sub 35 de dolari barilul si nu se opreste

Luni, 14 Decembrie 2015, ora 16:45
2582 citiri
Pretul petrolului e in cadere libera. A scazut sub 35 de dolari barilul si nu se opreste
Foto: Pixabay

Nu exista "absolut nicio sansa" ca Iranul sa renunte la exportul de petrol, dupa retragerea sanctiunilor internationale, a anuntat ministrul adjunct al petrolului de la Teheran, Amir Hossein Zamaninia.

Anuntul facut de iranieni pune si mai multa presiune pe pretul petrolului, care evolueaza deja la valoarea minima a ultimilor 7 ani, iar expertii vorbesc deja de o scadere si mai dramatica, relateaza Bloomberg.

Peisaj de criza

Pretul petrolului a coborat la un nivel nemaintalnit de la inceputul crizei financiare, pe fondul deciziei statelor membre OPEC de a creste productia, in incercarea de a-si proteja cota de piata.

Rezervele masive de petrol constituite cu acest prilej vor fi intalnite si pe intreg parcursul anului 2016, in conditiile in care cererea de combustibil creste anemic, iar tarile exportatoare din grupul OPEC manifesta aceeasi tentinda de a pompa cat mai mult petrol in piata, arata o analiza a Agentiei Internationale pentru Energie.

"Deznadejdea naste deznadejde. Piata a constientizat ca OPEC nu mai poate controla pretul petrolului sau plafonarea acestuia, iar grupul acestor exportatori nu da semne ca are de gand sa schimbe strategia in curand", sustine Eugen Weinberg, analist Commerzbank.

Contractele futures de pe pietele din New York si Londra au inregistrat o noua scadere de 1,2 procente a pretului petrolului WTI, valoarea acestuia coborand la aproape 35 de dolari/baril.

Teheranul nu da inapoi

Nerabdatori sa-si reia locul in randul marilor exportatori de petrol din lume, iranienii nu au de gand sa reintre timid pe piata, dupa ce sanctiunile internationale vor fi ridicate incepand cu a doua saptamana a lunii ianuarie.

Petrolul Brent tranzactionat pentru luna ianuarie pe piata din Londra a pierdut inca 0,66 dolari din pret (1,7%), indicele de referinta fiind acum cu 2,15 dolari mai ridicat decat cel al petrolului de pe piata americana, dar, in acelasi timp, situandu-se si la cea mai scazuta valoare din decembrie 2008 si pana acum.

Iranienii par siguri pe clientii lor, ministrul Zamaninia anuntand ca au fost perfectate deja intelegeri care sa asigure distribuirea rapida a petrolului suplimentar pe care Teheranul vrea sa-l impinga in piata.

Luna trecuta, media productiei zilnice de petrol din Iran a fost de 2,8 milioane de barili.

Scenariu dezastruos

"Prognoza noastra vizeaza o piata a petrolului dominata de preturi scazute, asa ca preturile ar putea sa coboare cat de jos posibil si noi tot am fi pregatiti", a declarat ministrul adjunct al Petrolului din Iran.

OPEC a renuntat la orice discutie privind restabilirea unor cote fixe de extractie, pe masura ce marii exportatori din cadrul cartelului incearca sa mentina un ritm constant al vanzarilor.

Strategia grupului a afectat alti producatori, provocand o criza nemaintalnita din 1992 in productia din tarile non-OPEC, dar rezervele globale de petrol ar putea creste odata cu revenirea Iranului pe piata.

Si nu doar Iranul pune resiune pe cotatia petrolului. Recentele discutii initiate intre factiunile armate care controleaza diverse teritorii din Libia ar putea aduce miercuri un prim acord pentru rezolvarea crizei din aceasta tara, a anuntat secretarul de Stat John Kerry.

De la caderea dictatorului Muammar Gaddafi, in timpul revolutiei din 2011, productia de petrol a Libiei a scazut de la 1,6 milioane de barili/zi la 375.000 de barili.

Presiunea din piata petrolului este reflectata si de numarul contractelor futures pe termen lung al caror numar a scazut la minimul ultimilor 5 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret petrol, #export petrol Iran, #estimare pret petrol 2016 , #Petrol