Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pretul petrolului ar putea ajunge sub 40 de dolari pe baril

Pretul petrolului ar putea ajunge sub 40 de dolari pe baril

Pretul petrolului ar putea scadea sub 40 de dolari pe baril spre jumatatea anului 2007 pe fondul calmarii tensiunilor geopolitice, dar un colaps al preturilor este exclus, a afirmat fostul secretar general al Organizatiei A¢arilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Adnan Shihab Eldin, pentru AFP."Este dificil de crezut ca pretul la petrol ar putea scadea sub nivelele inregistrate inainte de 2003. Vorbim de preturi de minim 40, 50, 60 de dolari", a precizat acesta.

Crerea si oferta globala, care au suferit modificari fundamentale in cursul ultimilor ani, vor sustine in continuare un pret al petrolului intre 40 si 60 de dolari pe baril, poate chiar si mai mult", a adaugat oficialul OPEC. "Este posibil ca preturile sa scada pana in jur de 40 de dolari, dar nu in cursul acestui an, poate in 2007 sau 2008, in functie de situatia geopolitica mondiala", a explicat Eldin, momentan favorit la ocuparea pozitiei de secretar general al OPEC.

Nivelurile ridicate ale preturilor care se observa momentan pot fi puse pe seama crizei nucleare iraniene sau a tensiunilor din Irak si intregul Orient Apropiat.

In ultimele saptamani, preturile au cunoscut scaderi de 20%, cererea si oferta ramanand insa neschimbate. Pretul patrolului a scazut in cursul zilei de miercuri sub plafonul de 60 de dolari pe baril, pentru prima data in ultimele sase luni, inainte de a creste din nou pe pietele asiatice.

Preturile au scazut de la nivelul record de peste 78 de dolari pe baril atins in iulie, datorita nivelului substantial al rezervelor, relaxarea climatului geopolitic, scaderea in intensitate a cicloanelor care puteau afecta zona golfului Mexic si a cresterii economice globale care incurajeaza consumul.

Conform fostului responsabil al OPEC, cartelul trebuie sa " supravegheze in continuare piata precum si cantitatile de petrol care vor fi introduse pe piata".

La data de 12 septembrie, cartelul a mentinut neschimbat plafonul de productie anual, stabilit la 28 de milioane de barili pe zi, in ciuda unei scaderi a cererii pietei. Eldin este de parere ca pe termen mediu si lung viitorul este pozitiv pentru statele membre OPEC, deoarece acestea vor fi singurele capabile sa majoreze productia.

In ultimii trei ani, majorarea cererii este in mare parte generata de China, Asia si alte state in curs de exploatare, responsabile de 80% din acest nivel si acest lucru va continua decenii bune, a declarat Eldin. "Acest lucru va sustine preturile la petrol pentru mult timp".

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 679 ori