Pretul petrolului a scazut in prima decada a lunii noiembrie, pe fondul intaririi dolarului american

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:23
1635 citiri
Pretul petrolului a scazut in prima decada a lunii noiembrie, pe fondul intaririi dolarului american

In prima decada a lunii noiembrie, pretul petrolului Brent (relevant pentru Europa) a scazut cu cca 3,7%, iar leul s-a depreciat in aceeasi perioada cu cca 1,9% fata de dolarul american, astfel incat cei doi factori de influenta asupra preturilor carburantilor din Romania au actionat in directii opuse, potrivit unei analize a casei de brokeraj Noble Securities.

"Rezultatele nefavorabile raportate de Zona Euro in ceea ce priveste somajul si inflatia, faptul ca Banca Centrala Europeana a redus dobanda de referinta, plus evolutia recenta peste asteptari in ceea ce priveste piata americana a muncii au fost factorii care au condus in ultima perioada la deprecierea Euro si, respectiv, la intarirea consistenta a Dolarului american. In contextul aprecierii monedei americane, asistam, in general, la scaderea cotatiilor marfurilor si deci si a petrolului", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

Astfel, in deschiderea lunii curente, pretul petrolului Brent oscila in jurul a 108,8-109 usd/baril, iar perechea usd/leu avea valori in jur de 3,2540. La sfarsitul saptamanii trecute, cotatia petrolului Brent scazuse usor sub 105 usd/baril, iar Leul se depreciase pana la valoarea de cca 3,3160 lei pentru un dolar.

"Preturile carburantilor se construiesc, desigur, intr-un mod mai complex decat "aritmetica" simpla "pret petrol- cotatie usd/ron". In mod normal, ar fi putin probabil sa putem asista in Romania la schimbari majore ale preturilor carburantilor in intervalul de timp imediat urmator, dar suntem intr-o perioada de volatilitate ridicata in piete, cu efecte atat asupra Leului, cat si in ceea ce priveste petrolul, cu multi factori care pot actiona oricand semnificativ in ambele directii", a precizat Silviu Pojar.

La nivelul anului 2013, leul a inregistrat o apreciere de cca 1,2% in fata dolarului la sfarsitul saptamanii trecute, comparativ cu cotatia sa fata de dolarul american de la inceputul anului; pretul petrolului a marcat, in aceeasi perioada, o scadere de cca 5,7%.

Rezultatele bune recente privind piata americana a muncii relanseaza speculatiile privind posibilitatea reducerii stimulentelor de catre FED, fapt care ar trebui sa sustina aprecierea dolarului (inclusiv fata de Leu) si - intr-o prima etapa cel putin- sa conduca la scaderea preturilor marfurilor (deci si a cotatiei petrolului).

"In cele din urma insa, evolutiile economice bune (ale SUA si- sa speram- si cele ale UE) vor duce in viitor in mod firesc la cresterea cererii de petrol, iar astfel va spori inclusiv greutatea mecansimelor clasice de actiune asupra pretului, respectiv raportul cerere-oferta. In acelasi timp, faptul ca cele trei zile de negocieri intre Iran si sase puteri mondiale s-au incheiat duminica fara a se ajunge la un acord final privind programul nuclear iranian a lasat deschisa o alta "parghie" de influenta a pretului petrolului, pana la rezolvarea completa a situatiei", a aratat Silviu Pojar

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret petrol, #apreciere dolar american, #preturi carburanti , #Petrol