Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Avertisment

Petrolul tot mai ieftin poate genera un cutremur geopolitic

Petrolul tot mai ieftin poate genera un cutremur geopolitic


Marii investitori si managerii fondurilor de investitii privesc alarmati la prabusirea spectaculoasa a cotatiei barilului de petrol, considerand ca evolutia din ultimele luni prognozeaza o instabilitate economica si geopolitica la nivel global.

"O scadere continua a pretului petrolului poate afecta mentinerea infrastructurii interne de catre producatori, iar pe termen mediu s-ar reflecta intr-o instabilitate geopolitica", a declarat Michael Hintze, directorul executiv al fondului de investitii CQS, citat de CNBC.

Sabie cu doua taisuri

In opinia lui Hintze, administratorul unui portofoliu investitional de peste 14 miliarde de dolari, in termeni generali scaderea pretului petrolului reprezinta un factor benefic pentru economia globala. Insa, tot el remarca faptul ca prabusirea cotatiei petrolului a fost generata de ritmul scazut de crestere economica si nu de introducerea in piata a unor resurse rezultate din exploatarea zacamintelor de sist din SUA.

Primele efecte ar urma sa fie vizibile in randul statelor producatoare cu mari datorii externe. "Nu trebuie subestimat impactul pe care aceasta scadere dramatica il va avea asupra unor economii regionale si a companiilor", a mai spus Hintze.

Printre statele care au mizat pe un pret crescut al petrolului au fost Rusia, Iran, Irak si Nigeria, bugetele acestor tari fiind construite pe o evolutie de aproximativ 100 de dolari/baril.

In acest moment, pretul petrolului a ajuns la 58 de dolari/baril, eventualele efecte ale acestei prabusiri urmand sa se faca simtite in scurt timp Africa, Orientul Mijlociu si estul Europei, conform previziunilor lui Hintze.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4975 ori