Petrolul se scumpeste pana la aproape 48 de dolari/baril

Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 10:35
1186 citiri
Petrolul se scumpeste pana la aproape 48 de dolari/baril

Pretul petrolului a crescut miercuri la aproape 48 dolari/baril, dupa ce scazuse marti cu peste 100 de dolari fata de nivelul record atins la mijlocul lunii iulie. Petrolul s-a ieftinit cu peste 13% fata de saptamana trecuta, pana la cel mai mic nivel al ultimilor trei ani si jumatate, in contextul in care perspectiva asupra economiei mondiale este sumbra, iar Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a amanat o noua reducere a productiei, informeaza Reuters.


Titeiul tranzactionat pe piata din Statele Unite, cu livrare in ianuarie, s-a scumpit cu 88 centi, la 47,84 dolari/baril, dupa ce atinsese anterior 48,10 dolari/baril.


Acesta se ieftinise marti cu 2,32 dolari, la 46,96 dolari/baril, cel mai mic nivel din mai 2005 si in scadere puternica fata de nivelul record de 147,27 dolari/baril, atins in iulie. Titeiul Brent tranzactionat pe piata londoneza s-a scumpit cu 56 centi, la 46 dolari/baril.


Rapoartele saptamanale privind rezervele de petrol din Statele Unite vor fi publicate miercuri si ar putea releva o crestere a acestora cu 1,7 milioane barili, in saptamana incheiata pe 28 noiembrie, marcand a treia saptamana consecutiva de cresteri, potrivit estimarilor analistilor chestionati de Reuters.


In cadrul intrunirii din 28 noiembrie, OPEC a decis sa mentina nivelul actual al productiei. Organizatia, ce detine o cota de 40% din productia mondiala, a lasat sa se inteleaga ca va reduce nivelul productiei in cadrul urmatoarei intruniri din 17 decembrie, din Algeria.