Petrolul s-a ieftinit la 73,20 dolari/baril, pe pietele asiatice

Joi, 16 Octombrie 2008, ora 09:18
1530 citiri
Petrolul s-a ieftinit la 73,20 dolari/baril, pe pietele asiatice

Pretul petrolului si-a continuat joi ieftinirea pe bursele electronice din Asia, coborand cu aproximativ 50% fata de recordul atins in iulie. In schimburile matinale, pretul barilului de petrol "light sweet", cu livrare in noimbrie, a scazut cu 1,34 dolari, la 73,20 dolari.


Pretul petrolului Brent cu livrare in noimbrie a coborat cu 1,30 dolari, la 69,50 dolari/baril.


In iulie, pretul petrolului atinsese un nivel record de peste 147 dolari/baril. Miercuri, pretul petrolului scazuse sub pragul de 70 dolari/baril pe piata londoneza si sub 75 dolari/baril la New York, pe fondul temerilor legate de criza economica mondiala.


"Totul este in scadere", a declarat un analist din cadrul Purvin and Gertz, Victor Shum.


"Temerile ca actuala criza mondiala a creditelor va duce la o puternica incetinire economica, poate chiar la recesiune, determina investitorii sa se retraga de pe burse si din investitiile in petrol", a spus acesta.


Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a revizuit miercuri in scadere previziunile privind cresterea cererii de petrol in 2008, de la 1,02% in luna septembrie, la 0,64%, dupa publicarea unor statistici nefavorabile de crestere economica in tarile industrializate.