OPEC se asteapta sa piarda cote de piata in favoarea petrolului de sist in 2014

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 16:35
1276 citiri
OPEC se asteapta sa piarda cote de piata in favoarea petrolului de sist in 2014

Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a prognozat miercuri ca anul viitor cota sa pe piata petroliera mondiala va scadea, in pofida faptului ca la nivel mondial cererea de petrol va inregistra cea mai mare crestere de dupa 2010, din cauza cresterii concurentei venite din partea petrolului de sist, transmite Reuters.

In raportul sau lunar, OPEC a estimat ca in 2014 cererea pentru titeiul sau va scadea cu 250.000 de barili pe zi, pana la 29,61 milioane de barili pe zi. In paralel insa, OPEC prognozeaza ca cererea mondiala de petrol va creste cu 1,04 milioane barili pe zi, cea mai mare crestere inregistrata dupa 2010.

"Tendinta de crestere puternica a productiei din afara OPEC inregistrata in 2013 ar urma sa continue si in 2014", se arata in raportul organizatiei.

Oferta de petrol din afara OPEC va creste

Oferta de petrol din afara OPEC ar urma sa creasca cu 1,14 milioane barili pe zi, pana la 55,1 milioane barili pe zi, stimulata de cresterea productiei de petrol a SUA cu 560.000 de barili pe zi, pana la 11,33 milioane barili pe zi.

Acest raport este o nou semn ca tehnologia de extractie a petrolului si gazelor naturale din sist reduce dependenta de titeiul provenit din statele membre OPEC precum Nigeria si Algeria.

Un studiu publicat luna trecuta de Agentia Americana pentru Informatii din Sectorul Energiei (EIA) estima ca aproximativ 10% din rezervele mondiale de petrol si 32% din rezervele de gaze naturale ar putea sa se afle in formatiunile de sist din SUA si alte cateva state, insa rentabilitatea lor potentiala este incerta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industria petroliera, #opec petrol , #Petrol