OPEC: Petrolul se va scumpi in continuare

Luni, 26 Mai 2008, ora 15:09
1180 citiri
OPEC: Petrolul se va scumpi in continuare

Pretul petrolului va continua sa creasca, mai ales daca se va mentine tendinta urmata de economia americana, a estimat, luni, ministrul algerian al energiei si presedinte al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC),Chakib Khelil, la postul national de radio din Spania, citat de AFP."Vom asista la o crestere a preturilor" mai ales daca situatia economica din Statele Unite se mentine si daca dolarul se va deprecia in continuare, a spus Khelil, intr-un interviu acordat postului national de radio din Spania.


Cotatia petrolului avea o tendinta de crestere luni pe platformele electronice de tranzactionare din Europa, dar volumul de tranzactionare era foarte scazut, din cauza unei sarbatori legale din Marea Britanie si Statele Unite.


Pretul petrolului urcase, la sfarsitul saptamanii trecute, peste un prag de 132 dolari/baril, dupa cateva zile de scumpiri constante, cand a fost atins un prag de 130 de dolari, iar apoi de 135 dolari/baril.


Din 9 mai incoace, petrolul s-a scumpit cu mai mult de sase dolari la New York si cu mai mult de sapte dolari la Londra.


Khelil a spus ca de vina pentru scumpire sunt investitiile speculatorilor, problemele geopolitice si deprecierea dolarului, elemente care sunt toate in afara controlului OPEC.


"Chiar daca OPEC decide sa majoreze productia sa de petrol, o astfel de hotarare nu va determina neaparat o ieftinire a titeiului", a precizat presedintele OPEC.