OPEC nu reduce oferta de petrol

Marti, 31 Ianuarie 2006, ora 15:09
865 citiri

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se reuneste, cele 11 tari membre afirmand deja in mod unanim ca nu vor reduce oferta de petrol, aceasta urmand a fi pastrata la 28 milioane de barili pe zi.Ministrul saudit al petrolului, Ali Naimi, a precizat din partea Arabiei Saudite, una din cele mai influente voci ale OPEC, ca cel 11 tari membre s-au inteles sa mentina oferta la 28 milioane de barili pe zi.

Ministrul venezuelean al petrolului, Rafael Ramirez, a declarat, luni, ca tara pe care o reprezinta nu va cere o reducere. Acesta a spus ca nu va fi ceruta o reducere a productiei la aceasta intalnire, ci probabil ca la urmatoarea.

Ministrul de resort al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed al-Hamili, a explicat luni ca atat productia, cat si preturile, vor ramane la nivelul la care se gasesc in prezent, aratand ca, din acest punct de vedere, intalnirea care urmeaza va fi una usoara.

Cererea mondiala de titei va creste cu 1,9 la suta, in anul 2006, urmand a se situa la valoarea de 84,8 milioane de barili pe zi (mb/z), dupa ce in anul 2005 cresterea a fost de 1,4 la suta, se arata in raportul de pe luna ianuarie al OPEC.

Consumul de petrol va progresa in toate marile regiuni de pe glob, cu exceptia Europei (aici nu e luata Rusia in calcul). Cererea de petrol din tarilor dezvoltate va creste cu 0,7 mb/z, adica cu 3,2 la suta, in timp ce in China cererea se va majora cu sase la suta, situandu-se astfel la aproape un sfert din cererea globala, se mai arata in raport. OPEC furnizeaza aproximativ 35 la suta din cererea mondiala de petrol.

BANII NOSTRI - COTIDIAN ONLINE DE FINANTE SI AFACERI