Ieftinirea petrolului reface cartile in domeniul cheltuielilor militare

Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 12:33
1204 citiri
Ieftinirea petrolului reface cartile in domeniul cheltuielilor militare
Foto: anadolujet.com

Degringolada cursului petrolului, care s-a ieftinit cu peste 50% de la jumatatea lui iunie, va afecta bugetele Apararii la nivel mondial, restrangand marja de manevra a tarilor producaroare, dar extinzand-o pe cea a tarilor consumatoare, potrivit unui studiu IHS, citat de AFP.

In contextul in care pretul barilului Brent a scazut sub pragul simbolic de 60 de dolari, bugetele tarilor din Orientul Mijlociu si Arica de Nord (MENA) se afla sub presiune. Cheltuielile legate de Aparare in aceasta regiune mare producatoare de brut ar urma sa se stabilizeze anul viitor, dupa ce au crescut cu aproape 30% in perioada 2011-2014, potrivit unui raport al firmei americane de consultanta IHS publicat vineri.

Din contra, "scaderea cursului petrolului urmeaza sa aiba un efect pozitiv asupra cresterii economice a Chinei, Indiei si Indoneziei (mari consumatori de brut) si va ajuta finantele guvernamentale" ale acestor tari, subliniaza studiul. Astfel, China si India urmeaza sa continue sa afiseze o crestere a bugetelor alocate Apararii de peste 5% in anii urmatori.

Pentru prima data din 2010 incoace, cheltuielile mondiale legate de Aparare au inceput sa creasca in 2014, atingand usor 0,85% (1.597 miliarde de dolari).

Aceasta crestere poate fi atribuita in principal temperarii bazei bugetului militar al Statelor Unite (numarul unu mondial), dar si unei cresteri puternice a cheltuielilor in Rusia (+17,8% in 2014, la 2.500 de miliarde de ruble) si in regiunea MENA.

Firma de consultanta IHS, specializata in sectorul energetic, preconizeaza o stabilizare a cheltuielilor mondiale in domeniul Apararii in urmatorii doi ani, subliniind ca totul va depinde de evolutia crizelor geopolitice in curs.

"Ingrijorate de actiunile rusesti in Europa de Est, multe tari din regiune au inceput sa anuleze reducerile angajate in urma crizei financiare mondiale, in timp ce operatiunile americane contra SI (organizatia Statul Islamic) au permis stoparea scaderii cheltuielilor de exploatare, una dintre principalele cauze ale declinului (bugetului american) in ultimii trei ani", explica experti de la IHS.

Firma americana de consultanta preconizeaza, de asemenea, ca NATO va inceta, incepand din 2019, sa insumeze peste jumatate din cheltuielile mondiale in domeniul Apararii, in contextul in care Alianta aduna aproape doua treimi in 2010.

#ieftinire petrol, #curs petrol, #efecte ieftinire petrol , #Petrol