Honda ar putea reduce dependenta mondiala de petrol

Marti, 19 Septembrie 2006, ora 10:46
936 citiri

Honda a anuntat dezvoltarea unui proces prin care pot produce etanol din prelucrarea celulozei. In acest sens, Honda si Institutul pentru Tehnologii Inovative din Japonia au colaborat de-a lungul a mai multi ani. Tehnologia face ca etanolul sa poata fi produs in cantitati uriase, fara a se folosi trestia de zahar sau porumbul, recolte destinate consumului uman.

Etanolul este unul dintre cei mai importanti combustibili in Brazilia si castiga popularitate si in America.

In statul Sud-American, etanolul este produs din trestie, fapt ce ridica probleme din cauza debalansarii productiei de zahar. In schimb, materia folosita in procesul dezvoltat de japonezi este aproape la discretie, folosindu-se reziduurile de lemn, frunze sau alte tipuri de plante (biomasa).

Procesul inventat de japonezi are la baza crearea unui microorganism care ajuta la sintetizarea unei cantitati mult mai mari de alcool decat pana in prezent, din biomasa.

Hideaki Yukawa, cercetator sef al institutului japonez, declara ca: "descoperidea noastra rezolva ultima problema, aceea a ineficientei productiei de etanol din biomasa".

Honda a explicat ca si-a propus sa construiasaca o uzina pilot pentru producerea etanolului, pana in 2008. Dezvoltarea unui motor care sa foloseasca exclusiv etanolul, nu a fost luata momentan in discutie, desi exista modele deja testate.

Descoperirea vine intr-un moment important al economiei mondiale si coincide cu o crestere accelerata a pretului petrolului si cu planurile guvernelor Japoniei si Americii de a deveni cat mai putin dependenti de petrolul importat din Golful Persic sau Venezuele.

Bio-etanolul ar rezolva si poblema ecologistilor pentru ca nu polueaza, iar CO2-ul degajat prin ardere este neutru, el fiind captat de plante in procesul de fotosinteza.

Banii Nostri