Guvernul australian achitat in scandalul "Petrol contra hrana"

Luni, 27 Noiembrie 2006, ora 11:42
911 citiri

O comisie independenta a declarat, luni, guvernul australian drept lipsit de orice vina, dupa aproape un an de anchete ce vizau finantarea fostului dictator irakian Saddam Hussein, in cadrul scandalului international de coruptie privind programul "Petrol contra hrana", scrie AFP."Nu am gasit nicio dovada care sa sugereze, cumva, ca ar fi fost vorba de actiuni ilegale din partea guvernului federal sau a unuia dintre reprezentantii acestuia", a declarat ministrul justitiei australiene, Philipp Ruddock, citand un raport al comisiei.

Documentul, care a fost prezentat, in mod oficial, luni, in fata Parlamentului, anunta, pe de alta parte, pedepse penale pentru 11 fosti responsabili ai AWB, compania care detine monopolul asupra exporturilor de grau din Australia. Printre acestia se numara si fostul presedinte, precum si directorii general si financiar ai grupului.

Premierul australian, conservatorul John Howard, fidel aliat al SUA in cadrul politicii acestora in Iraq, a salutat imediat concluzia anchetei, mai scrie AFP. "Noi nu avem nimic de ascuns si comisia a putut constata ca nu a existat nicio infractiune din partea ministrilor mei", a declarat Howard.

Autoritatile au format, in ianuarie, comisia independenta de ancheta, condusa de catre judecatorul Terence Cole. Aceasta decizie i-a urmat publicarii raportului Volcker, al ONU, referitor la platile gresite efectuate in cadrul programului ONU "Petrol contra hrana".

Compania AWB, privatizata in 1999, a fost acuzata, in cadrul anchetei, ca a dat mita in valoare de 220 de milioane de dolari, pentru a-si asigura contracte in valoare de 2,3 miliarde de dolari. Acesta este un record, printre cele doua mii de companii acuzate de coruptie la nivel mondial, in cadrul aceluiasi program, care avea ca scop sa permita Iraqului sa cumpere alimente si medicamente, cu banii obtinuti pentru petrol, pentru a atenua efectul asupra civililor al sanctiunilor internationale impotriva acestui stat, inaintea inlaturarii de la putere a lui Saddam, in 2003.

In fata comisiei lui Cole, martorii au declarat ca autoritatile de la Canberra au fost alertate de catre reprezentantii ONU, canadieni si americani, precum si de o serie de responsabili australieni, care au denuntat platile ilegale efectuate de AWB.

Pe de alta parte, John Howard si doi dintre ministrii acestuia au declarat ca au crezut infirmarile din partea AWB si ca au trecut cu vederea avertizarile straine, deoarece acestea veneau din partea unor state "geloase" pe suprematia australiana asupra pietei graului din Iraq.

Opozitia a acuzat guvernul ca stia de aceste acte de coruptie, botezand programul ONU "arme contra hrana". Reprezentantii opozitiei eustraliene considera ca aceste fonduri i-au permis lui Saddam sa cumpere arme care au fost, apoi, folosite impotriva soldatilor australieni din Iraq. Australia are, inca, aproximativ 1.400 de soldati implicati in operatiunile militare din Iraq.

O serie de alte state, printre care Franta, India sau Suedia, ancheteaza o serie de societati sau persoane suspectate in raportul Volcker, insa Canberra a apreciat ca ancheta australianba a fost cea mai riguroasa. "Nici o tara nu a organizat o ancheta atat de deschisa sau de generalizata", a concluzionat Philipp Ruddock.

NewsIn